Nav-skandalesakene venter fortsatt på behandling i rettssystemet

Illustrasjonsfoto.
Illustrasjonsfoto.  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sakene knyttet til Navs feilaktige tolkning av trygderegelverket venter fortsatt på behandling. Høyesterett venter fortsatt på svar fra Efta-domstolen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det kan fort være snakk om en fire-fem år, svarer Olav Lægreid til TV 2 på spørsmålet om hvor lenge det kan ta før sakene er ferdig behandlet. Han er koordinerende advokat for ofrene i den såkalte Nav-skandalen.

Det ble i fjor kjent at Nav siden 2012 har feiltolket en EU-forordning som gir rett til å ta med seg sykepenger, arbeidsavklaringspenger og pleiepenger til andre EØS-land. Minst 85 personer kan være uriktig dømt for trygdesvindel på grunn av dette.

Høyesterett har sendt inn 16 spørsmål til Efta-domstolen som de vil ha svar på før de behandler sakene. Til TV 2 skriver setteriksadvokat Henry Mæland i en e-post at det må påregnes 7–8 måneders saksbehandling ved Efta-domstolen, og ytterligere noen måneder før Høyesteretts dom foreligger.

– At dette medfører en betydelig utsettelse for den videre behandling av NAV-sakene er svært uheldig for de berørte og svært beklagelig, skriver Mæland.

– Det er jo kjempepinlig for den norske stat å ha gjort så mange feil over så mange år, og så ikke klare å rydde opp i det innenfor en noenlunde rimelig tidshorisont, sier Lægreid.