Norske forskere mener svenske immunitetstall er overdrevet

Johan Carlson, generaldirektør for Folkhälsomyndigheten i Sverige, mener så mye som 40 prosent av befolkningen i Stockholm kan være immune mot covid-19.
Johan Carlson, generaldirektør for Folkhälsomyndigheten i Sverige, mener så mye som 40 prosent av befolkningen i Stockholm kan være immune mot covid-19. Foto: Janerik Henriksson/tt / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Folkhälsomyndigheten i Sverige sier immunitet mot covid-19 kan være så høy som 40 prosent i Stockholm. – Konklusjonen trekkes for langt, sier norske forskere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er generaldirektør i Folkhälsomyndigheten, Johan Carlson, som sier til den svenske avisen Dagens Nyheter at immuniteten kan være så høy, skriver VG.

– Jeg tror at de har dratt konklusjonen litt for langt, sier Gunnveig Grødeland, forsker ved avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin ved Universitetet i Oslo. Hun forklarer at tallene godt kan stemme, men at det ikke finnes fullverdig data som underbygger konklusjonen i dag.

– Usikkert tall

Johan Carlson mener at mellom 17,5 og 20 prosent av innbyggerne i Stockholm kan ha antistoffer, og de resterende 20 prosentene er personer som antas å ha T-celleimmunitet. Dette er personer kan være immune mot viruset, uten å ha antistoffer i kroppen.

– At omtrent 20 prosent har antistoffer, kan stemme med det man ser fra for eksempel New York og de mest rammet delene av Italia. På toppen av det, så legger han til 20 prosent som har T-celleimmunitet. Det er et litt mer usikkert tall, sier Grødeland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun forklarer at så langt har man ikke klart å bevise at T-celler kan beskytte mot coronaviruset.

5.619 døde

Sverige har vekket stor internasjonal oppsikt for sin håndtering av coronaviruset, og til nå har 5.619 menneskeliv gått tapt. Bare det seneste døgnet har 26 mennesker mistet livet som følge av viruset.

I Norge er 255 mennesker døde. I alt åtte personer får behandling på sykehus for covid-19-sykdom.

Til sammen er det bekreftet over 14 millioner smittede på verdensbasis.