Mann (31) siktet for drap og drapsforsøk i Sarpsborg

Tre kvinner er knivstukket i Sarpsborg sent tirsdag kveld. To av dem er kritisk skadd. Politiet har bevæpnet seg og pågrepet en person. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
Tre kvinner er knivstukket i Sarpsborg sent tirsdag kveld. To av dem er kritisk skadd. Politiet har bevæpnet seg og pågrepet en person. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

En 31 år gammel mann er siktet for å ha drept en kvinne og for drapsforsøk på to andre kvinner i Sarpsborg. Mannen har en relasjon til to av de tre ofrene.

Ifølge politiet er 31-åringen norsk statsborger, men ikke etnisk norsk.

– Hendelsen i natt fikk et tragisk utfall hvor en kvinne i 50-årene omkom, en annen ble hardt skadd og en tredje skadd, men med mindre alvorlige skader, sier politiinspektør Agnes Beate Hemiø i Øst politidistrikt på en pressekonferanse onsdag.

Politiet opplyser at siktede er tidligere tiltalt for vold. Ifølge VG ble mannen i fjor frikjent for grov vold. Av dommen fremgår det at han for få år siden var innlagt på psykiatrisk sykehus, der han fikk behandling for paranoide vrangforestillinger.

Les også: Sarpsborg kommune setter inn kriseteam

Relasjon til to av ofrene

Politiet har så langt fått stadfestet at gjerningsmannen har en relasjon til to av ofrene, men ikke til den avdøde kvinnen. De ønsker å avhøre 31-åringen i løpet av onsdag.

Politiet rykket ved 23.30-tiden ut til etter å ha fått melding om at en kvinne var knivstukket. Foto: Bekka / Reuters
Politiet rykket ved 23.30-tiden ut til etter å ha fått melding om at en kvinne var knivstukket. Foto: Bekka / Reuters

– Drapsofferet er ikke av samme etniske opprinnelse som siktede, sier Christian Berge, avsnittsleder i etterforskningsavdelingen i Øst politidistrikt.

31-åringen har fått oppnevnt advokat Harald Otterstad som forsvarer. Sønnen til Otterstad, advokatfullmektig Marius Otterstad, er stedfortreder for den oppnevnte forsvareren, og bekrefter til NTB at han onsdag ettermiddag er på vei til Sarpsborg.

– Jeg er på vei til et avhør, hvor siktedes psykiske helse også vil bli vurdert av to sakkyndige, forteller han til NTB.

Politiet opplyste først om at Vigdis Brandstorp var oppnevnt som forsvarer, men hun bekrefter at Harald Otterstad overtar hennes klient fordi siktede og Otterstad har et klientforhold.

Les også: Kvinne død etter knivstikking i Sarpsborg

Undersøker mannens psykiske helse

Etterforskningen viser så langt at det kun står én gjerningsperson bak knivstikkingene, ifølge politiet.

– Undersøkelser av vedkommende og politiets kontakt med ham så langt, tilsa at han ble fremstilt for lege og ble senere innlagt på sykehus. Politiet undersøker nå om mannens psykiske helse har hatt betydning for hendelsesforløpet, heter det i en pressemelding fra politiet.

Hemiø bekrefter at gjerningspersonen har en historikk med psykisk helse.

Tre kvinner ble knivstukket i Sarpsborg sent tirsdag kveld. En av ofrene er bekreftet omkommet og en er kritisk skadd. Politiet har pågrepet en gjerningsmann. Den siste kvinnen som er lettere skadet ble funnet på en adresse i Oskars gate. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Tre kvinner ble knivstukket i Sarpsborg sent tirsdag kveld. En av ofrene er bekreftet omkommet og en er kritisk skadd. Politiet har pågrepet en gjerningsmann. Den siste kvinnen som er lettere skadet ble funnet på en adresse i Oskars gate. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Tre kvinner knivstukket

Politiet fikk først inn melding klokken 23.30 tirsdag kveld om en kvinne som var knivstukket ved bussholdeplassen Sarpsborg. Kvinnen satt i en bil og ventet på en slektning, ifølge politiet. Kort tid etter kom det meldinger om to nye knivstikkinger i St. Nicholas gate og Oscars gate.

Politiet sendte alle tilgjengelige mannskaper til Sarpsborg da de fikk melding om hendelsen, og oppfordret folk til å holde seg innendørs. Store deler av Sarpsborg sentrum ble sperret av. Nødetater fra hele Østfold ble sendt til Sarpsborg og luftambulanse var også raskt på plass. Også patruljer fra Oslo-politiet bisto.

Et av ofrene gjenkjente gjerningspersonen, som ble pågrepet der han bor, en time etter at politiet mottok første melding.

Satt kriseteam

Sarpsborg kommune har satt kriseteam etter knivdramaet natt til onsdag.

– Dette er først og fremst en grufull og tragisk hendelse. Våre tanker går nå til dem som er rammet av episodene i natt. Ofre, pårørende og vitner. Det er uforståelig at noe sånt kan skje, men likevel har det skjedd, sier ordfører Sindre Martinsen-Evje til Sarpsborg Arbeiderblad.

Politiet opplyser at de ønsker å komme i kontakt med personer som har vært vitne til en eller flere av hendelsene, og andre som kan ha opplysninger i saken.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden