Høyretopp vil ta imot demokratiforkjempere fra Hongkong

Høyres Michael Tetzschner mener Norge må ta imot dissidenter fra Hongkong.
Foto: AP Photo/ Vincent Vu/NTB scanpix
Høyres Michael Tetzschner mener Norge må ta imot dissidenter fra Hongkong. Foto: AP Photo/ Vincent Vu/NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Høyres Michael Tetzschner åpner for å gi asyl til demokratiforkjempere som er i fare etter at Hongkong innførte en omstridt sikkerhetslov.

Det er i en kronikk i Aftenposten at Tetzschner, som er første nestleder i Stortingets utenrikskomité, mener at Norge må ta en tøffere tone overfor Kina og bli et fristed for demokratiforkjempere fra Hongkong.

– Sammen med andre land bør Norge ta imot intellektuelle og demokratiforkjempere fra Hongkong som på humanitært grunnlag gis opphold, sier han til avisen.

– Vi kan ikke ta imot alle, men vi kan samarbeide med andre nordiske land og for eksempel EU om et slikt tilbud, sier Tetzschner.

Frps utenrikspolitiske talsperson Christian Tybring-Gjedde er enig i at Norge bør kunne ta imot dissidenter fra Hongkong, men sier at det da må være en tilsvarende reduksjon av flyktninger fra andre land.

Leder av Stortingets utenriks- og forsvarskomité Anniken Huitfeldt (Ap) ser ikke noen grunn til at den norske regjeringen skal være mindre tydelige i disse spørsmålene enn våre europeiske naboland, men skriver i en tekstmelding til avisen at det gjenstår å se om dette kun er et soloutspill fra Tetzchner.

– Norge må regne med reaksjoner fra Kina om man følger store deler av den linjen som Michael Tetzschner ønsker, men det er ikke noe automatikk i at Kina vil reagere, sier Hans Jørgen Gåsemyr, Kina-forsker ved Universitetet i Bergen og ved NUPI.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært