Miljødirektoratet skal kartlegge insektbestander på Østlandet i sommer

Forskere skal i sommer kartlegge insektarter på Østlandet. Målet er å kartlegge om den internasjonale trenden med nedgang i antall insektarter også har begynt i Norge. Insekter har alle en funksjon i økosystemet, marihønene på bildet spiser for eksempel bladlus – i alle fall når de er ferdige med å hygge seg.
Forskere skal i sommer kartlegge insektarter på Østlandet. Målet er å kartlegge om den internasjonale trenden med nedgang i antall insektarter også har begynt i Norge. Insekter har alle en funksjon i økosystemet, marihønene på bildet spiser for eksempel bladlus – i alle fall når de er ferdige med å hygge seg. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

En rekke steder i verden varsles det om en dramatisk nedgang i insektbestander. Nå skal insektlivet på Østlandet kartlegges for å måle situasjonen i Norge.

I sommer skal derfor settes ut insektfeller 20 steder på Østlandet. De utvalgte områdene er i åpent lavland og i skog, og forskere fra Norsk institutt for naturforskning (NINA) vil sette ut fellene. Fellene vil stå ute helt til høsten og vil følges opp og tømmes jevnlig.

– Overvåkingen skal gi oss kunnskap som trengs for å kunne avdekke trender også i Norge. Dermed kan vi sette inn tiltak tidlig så samfunnet kan unngå store kostnader for eksempel ved tap av pollinering av planter som er en økosystemtjeneste insektene gir, sier direktør Ellen Hambro i Miljødirektoratet.

Ved hjelp av DNA-analyser kan man kartlegge hvilke arter som har gått i fella. Teknologien gjør det mulig å artsbestemme store mengder arter raskt og til en lav kostnad, noe som er helt avgjørende når det er snakk om så mange insektarter.

– Da metoden ble testet i Malvikmarka i Trøndelag i fjor ble det påvist 3.000 arter. Dette utgjør 15 prosent av det totale antallet insektarter man antar finnes i Norge. Forskerne mener det er realistisk å finne hele 10.000 arter under sommerens kartlegging på Østlandet, sier Hambro.

Østlandet er samtidig det området i Norge hvor man finner flest truede insektarter.

Kunnskapen som samles inn om insektene vil være en del av datagrunnlaget i et kommende system for å jevnlig overvåke den økologiske tilstanden til naturmangfoldet i Norge.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden