Støre vil flytte makt fra Helsedirektoratet til regjeringen

Jonas Gahr Støre vil flytte ansvar fra Helsedirektoratet til regjeringen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Jonas Gahr Støre vil flytte ansvar fra Helsedirektoratet til regjeringen. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da Norge stengte 12. mars, var det Helsedirektoratet som fattet vedtaket. Nå vil Ap-leder Jonas Gahr Støre gi ansvaret til regjeringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Makten til å stenge ned Norge lå hos Helsedirektoratet gjennom smittevernloven. Helsedirektør Bjørn Guldvog bestemte seg likevel først for å stenge landet da han visste at han hadde støtte fra helseminister Bent Høie (H).

Nå vil Ap-leder Jonas Gahr Støre endre loven slik at regjeringen skal ha styringen over slike avgjørelser, og ikke en byråkrat, skriver VG.

– I fremtiden bør det være slik at det er regjeringen, ikke Helsedirektoratet, som må ha ansvaret og fronte når man skal gjøre så inngripende tiltak, som gjør at man i realiteten stanser store deler av Norge, sier Støre.

Han er dermed enig med direktør Camilla Stoltenberg ved Folkehelseinstituttet, som i helgen også sa til VG at hun mener at et slikt ansvar bør ligge hos regjeringen.

Statsminister Erna Solberg (H) forsvarte samtidig dagens modell.

– At vi gir Helsedirektoratet myndighet i en beredskapssituasjon er nettopp for å sikre at en kan ta raske og nødvendige beslutninger. Men det er selvsagt slik at et direktorat ikke kan ta slike beslutninger uten å ha demokratisk støtte i kontakt med regjeringen, sa hun.