Ansatte er den største smittekilden for covid-19 ved sykehjem

<p>150 sykehjemspasienter ved 19 kommuner i Norge har mistet live som følge av coronasmitte ved norske sykehjem. Ansatte ved sykehjemmene er smittekilden i 80 prosent av tilfellene, viser Kommunal Rapport. Foto: Frank May / NTB scanpix</p>
150 sykehjemspasienter ved 19 kommuner i Norge har mistet live som følge av coronasmitte ved norske sykehjem. Ansatte ved sykehjemmene er smittekilden i 80 prosent av tilfellene, viser Kommunal Rapport. Foto: Frank May / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

80 prosent av smittetilfellene av covid-19 ved norske sykehjem kommer fra ansatte. Til sammen 150 sykehjemspasienter i 19 kommuner har så langt mistet livet.

Det kommer fram i en undersøkelse kommunal rapport har gjennomført. Kraftige smitteverntiltak ved landets sykehjem ble satt i gang i mars, men de har ikke greid å stanse covid-19 fra å spre seg ved institusjonene.

– Institusjonene har gjort det de kan for å fjerne risikofaktorer, men man kan ikke fjerne de ansatte. Det er en kjempeutfordring å holde viruset ute av sykehjemmene, sier overlege Preben Aavitsland ved Folkehelseinstituttet (FHI).

Flere av kommunene med coronarelaterte dødsfall på sykehjemmene rapporterer om ansatte uten symptomer, men som likevel viste seg å være smittebærere.

Andre utfordringer kommunene peker på, er at kun personer med symptomer skulle testes de første ukene, og at enkelte tester feilaktig ga negativt resultat.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden