Raja ber nordmenn oppdage norske kulturinstitusjoner i sommer

Kulturminister Abid Raja (t.h.) anbefaler nordmenn å oppdage norske museer og kulturinstitusjoner i sommer. Her er han med direktøren for Kulturdestinasjonen Kistefoss på Jevnaker, Birgitte Espeland. Foto: Annika Byrde / NTB scanpix
Kulturminister Abid Raja (t.h.) anbefaler nordmenn å oppdage norske museer og kulturinstitusjoner i sommer. Her er han med direktøren for Kulturdestinasjonen Kistefoss på Jevnaker, Birgitte Espeland. Foto: Annika Byrde / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kulturminister Abid Raja (V) ber nordmenn dra innom norske museer og kulturinstitusjoner på ferie. – De ligger som perler på en snor, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det kommer folk fra hele verden og bruker titusenvis av kroner på å besøke disse museene. Dette har du i din egen bakgate, og i år må du benytte sjansen, sier Raja til NTB.

Han legger til at mange av disse museene ligger langs veiene nordmenn skal bruke til bilferie i sommer.

Tirsdag var kulturministeren på Kistefos Museum på Jevnaker. Museet har både samtidskunst og en skulpturpark. Museet var grunnen til at Jevnaker ble nevnt som et anbefalt sted å dra av den amerikanske storavisa New York Times.

– Her kan man oppleve mange ting sammensatt, sier Raja.

Sommeren 2019 besøkte ABC Nyheter elsykkel: Les alle reportasjene her

Skal besøke Kultur-Norge i juli

Gjennom mesteparten av juli måned skal han innom en rekke andre museer og kulturinstitusjoner i Norge. Blant annet har statssekretær Gunhild Berge Stang (V) invitert kulturministeren til Åmot gard i Sunnfjord kommune, og Raja skal også besøke Skogfinsk museum på Åsnes i Hedmark.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Slike opplevelser ligger som perler på en snor i Norge, men nordmenn vet egentlig ikke om det, fordi vi drar gjerne til utlandet for å oppleve ting. I år slipper du å krangle med turistene for å komme inn på slike steder, sier kulturministeren.

Les også: Hver kommune er et utsillingsrom

Tilpasningsdyktige festivaler

Raja skal også besøke en rekke norske festivaler under en sommer der de lider under avstandsregler og begrensninger på besøkende. Blant annet skal han åpne Molde jazzfestival, og som vanlig skal kulturministeren innom Olavsfestdagene i Trondheim. Han skryter av festivalene som har klart å tilpasse seg den nye koronavirkeligheten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– For eksempel skal Fjellparkfestivalen i Flekkefjord ha konserter ute på en øy der publikum kan lytte fra båtene sine og dermed holde god avstand. Båtfolket som har anledning til å svippe innom der tror jeg kan få en magisk opplevelse, skriver han i en liste over sine reisetips.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Anbefalinger

Raja anbefaler også middelalderhistorie ved Bergen Bymuseum og Håkonshallen, skjærgårdscruise på Statsraad Lehmkuhl, akvarier som Akvariet i Bergen, Polaria i Tromsø og Atlanterhavsparken i Ålesund, lærdom om båtbygging på Hardanger Fartøyvernsenter i Norheimsund og moro for store og små på Norsk Luftfartsmuseum i Bodø.

– Det er som kirsebær på et tre, det er bare å plukke dem med seg, sier kulturministeren.