Dette skjedde i natt

Foto: Mark Schiefelbein / AP / NTB scanpix
Foto: Mark Schiefelbein / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Dette er de viktigste nyhetene fra natt til 30. juni.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kina vedtok sikkerhetslov for Hongkong

Den stående komiteen i Folkekongressen, Kinas øverste lovgivende forsamling, har vedtatt den omstridte nasjonale sikkerhetsloven for Hongkong.

Loven kommer som et svar på de store pro-demokratiske demonstrasjonene som har preget Hongkong det siste året. Den forbyr det Kina stempler som løsrivelsesbevegelser, statsfiendtlig virksomhet, terrorisme og samarbeid med fremmede makter.

Det hvite hus visste om Taliban-rapport i 2019

Ledende embetsmenn i Det hvite hus visste allerede i fjor om rapportene som fortalte at Russland tilbød belønning til Taliban for å drepe amerikanske soldater, melder AP.

Opplysninger om Russlands hemmelige utbetalinger til Taliban-krigere for angrep mot amerikanere, var del av minst én av president Donald Trumps skriftlige daglige etterretningsorienteringer, ifølge Aps kilder. Trump avviser å ha blitt orientert om russisk støtte til Taliban i Afghanistan, fordi etterretningen angivelig ikke anså det som troverdig – en forklaring Det hvite hus holder fast ved.

Støre sier Ap ikke vil danne regjering med MGP eller Rødt

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier til Klassekampen at partiets samarbeidspartnere i en eventuell regjering er SV og Sp, og sier klart nei til å danne regjering med MDG eller Rødt etter valget neste år.

Støre viser til at MGP vil avvikle oljenæringen og at Rødt har sagt de ikke vil gå inn i regjering som årsaker.

USA inndrar Hongkongs særskilte handelsstatus

Handelsminister Wilbur Ross sier USA trekker tilbake Hongkongs unike status og slutter å behandle Hongkong annerledes enn Kina i handelssammenheng.

Årsaken er Kinas sikkerhetslov for Hongkong, som USA blant annet mener øker risikoen for at sensitiv amerikansk teknologi kan havne i hendene på det kinesiske militæret.

8.866 registrerte koronatilfeller i Norge

Det var ved midnatt registrert 8.866 tilfeller av koronasmitte i Norge, viser foreløpige tall fra Folkehelseinstituttet. Dette er en økning på elleve tilfeller siste døgn. De siste to dagene er økningen på 20 tilfeller.

I alt 18 personer får behandling på sykehus for covid-19-sykdom. Det var mandag registrert 249 døde som følge av sykdommen.

Venezuela utviser EU

Venezuelas president Nicolás Maduro har gitt EUs ambassadør til landet 72 timer på seg til å forlate Venezuela. Maduros krav kommer som svar på EU-sanksjoner mot ti av hans regjeringsmedlemmer, som EU mener motarbeider nasjonalforsamlingen.

Den ledes av opposisjonsleder Juan Guaidó, som i januar 2019 erklærte seg selv som ny interimspresident i Venezuela, fordi nasjonalforsamlingen mener valget i 2018, der Maduro vant gjenvalg, var ugyldig.

Personvernpolicy