Politiets utlendingsenhet har halvert antall ansatte på fem år

Det er blitt færre oppgaver som dette for Politiets utlendingsenhet i 2020, på grunn av koronapandemien. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.
Det er blitt færre oppgaver som dette for Politiets utlendingsenhet i 2020, på grunn av koronapandemien. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Siden 2015 har Politiets utlendingsenhet (PU) gått fra over 1.000 ansatte til 555. Nå ber enheten om flere oppgaver for å få flere bein å stå på.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I år har det nemlig kun vært 72 asylsøknader, og antallet tvangsreturer har falt fra 8.000 i 2015 til 2.000 så langt i år, hvorav halvparten er blitt avvist på grunn av smittevernreglene, skriver VG.

– Vi snakker nå med Politidirektoratet om andre arbeidsoppgaver i politiet kan overføres til oss, slik at PU får flere bein å stå på. En mulig rolle er innenfor grenseforvaltning, men dette er foreløpig helt på tankestadiet, sier PU-sjef Arne Jørgen Olafsen.

Han erkjenner at enheten ikke har mye å gjøre innen sine primæroppgaver under koronakrisen. Antallet stillinger har falt fra over 1.000 under flyktningkrisen i 2015, til 750 da Olafsen ble konstituert i rollen i 2018, til 555 i dag.

Samtidig er det kjent at UDI planlegger for en økning i antall asylsøkere i 2021, når situasjonen normaliserer seg og grensene åpner igjen.

Les også: Politiets utlendingsenhet må kutte 75 stillinger