Nordnorske kommuner sliter med å få tak i høyt utdannede

Flere desentraliserte studiesteder ville ha hjulpet kommunene i Nord-Norge å rekruttere høyt utdannende, mener ordfører i Hattfjelldal, Harald Lie (Sp). For Hattfjelldal har Nord Universitets campus i Nesna og Sandnessjøen vært viktige. Begge ble til store protester vedtatt nedlagt i fjor. Foto: Hans Petter Sørensen / Folkeaksjonen for høyere utdanning på / NTB scanpix
Flere desentraliserte studiesteder ville ha hjulpet kommunene i Nord-Norge å rekruttere høyt utdannende, mener ordfører i Hattfjelldal, Harald Lie (Sp). For Hattfjelldal har Nord Universitets campus i Nesna og Sandnessjøen vært viktige. Begge ble til store protester vedtatt nedlagt i fjor. Foto: Hans Petter Sørensen / Folkeaksjonen for høyere utdanning på / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordnorske kommuner sliter med å rekruttere høyt utdannede folk til kommunale jobber.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det viser en ny rapport laget for Kommunal- og moderniseringsdepartementet. I rapporten er 28 kommuner spurt om sine erfaringer. 26 av dem melder at de sliter i noen grad, i stor grad eller i svært stor grad, skriver Klassekampen.

Kommunene har det til felles at de av Statistisk sentralbyrå er regnet som svært usentrale.

Jo lengre utdannelse som kreves, jo vanskeligere er det, viser rapporten. Det betyr at for eksempel psykologer og ansatte innen helsetjenester og plan og bygg kan være vanskelige å få tak i.

Rekrutteringsproblemene går på tjenestene løs, forteller ordfører Harald Lie (Sp) i Hattfjelldal kommune i Nordland.

Han etterlyser mer desentralisert utdanning.

– Det er alltid lettest å rekruttere lokalt, og å bruke innbyggere som har lyst til å omskolere seg mens de fortsatt bor i kommunen, sier han.