Regjeringen legger lovarbeid ut på anbud

Næringsminister Iselin Nybø (V) har valgt å legge oppgaven ut på anbud når ny lov om foreninger skal lages. Opposisjonen er bekymret for konsekvensene. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Næringsminister Iselin Nybø (V) har valgt å legge oppgaven ut på anbud når ny lov om foreninger skal lages. Opposisjonen er bekymret for konsekvensene. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nærings- og fiskeridepartementet legger oppgaven ut på anbud når ny lov for foreninger skal lages. På akkord med departementets selvstendighet, mener Ap.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nærings- og fiskeridepartementet har nylig lagt ut på anbud arbeidet med å lage en ny lov for foreninger som sier hvordan man oppretter, driver og avvikler foreninger, skriver Klassekampen.

Saken ble først omtalt i Rett24.

Opposisjonen på Stortinget reagerer på den nye praksisen. Aps nestleder Hadia Tajik kaller det overraskende og uforståelig.

– Selvstendigheten til departementene sikrer at lovarbeidet er bredt forankret, og nå går man på akkord med den selvstendigheten, sier hun.

Også SV og Sp reagerer. Freddy André Øvstegård i SV karakteriserer anbudet som «høypolitisk ukultur».

– Det er en privatisering av lovprosessen som vi ikke har sett før. Jeg er veldig, veldig skeptisk, seier Geir Pollestad i Sp.

Kommunikasjonssjef Trond Viken sier det ikke er uvanlig at departementene kjøper inn juridisk kompetanse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Det som er nytt her, er at departementet har offentliggjort oppdraget. Det vanligste er å gå til direkte innkjøp. Ved at oppdraget offentliggjøres, kan flere juridiske miljøer gi tilbud», skriv han.

«Departementet skal selvsagt sikre at foreningslivet og andre interesserte aktører blir involvert. Det vil blant annet skje gjennom flere innspillsmøter og høring», skriv Viken.