Pasienter i øst og nord hardest rammet av økte ventetider

Sammenlignet med desember 2019 var det ved utgangen av april hele 34 prosent flere som ventet på behandling og oppfølging, viser tallene. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix
Sammenlignet med desember 2019 var det ved utgangen av april hele 34 prosent flere som ventet på behandling og oppfølging, viser tallene. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Koronapandemien bidro til at det ved utgangen av april var 274.537 pasientavtaler som var passert planlagt tid, 70.000 flere enn i desember 2019.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aftenposten presenterer tallene i forkant av at det fredag legges fram nye tertialtall fra spesialisthelsetjenesten som viser omfanget av de forlengede ventetidene.

Pasienter som fortsatt venter på behandling, ventet i mai 2019 i snitt 60 dager, mens den ventet tiden i april og mai i år er økt kraftig til 84 dager i i koronaåret 2020.

Sammenlignet med desember 2019 var det ved utgangen av april hele 34 prosent flere som ventet på behandling og oppfølging, viser tallene.

Hardest rammet er pasienter i Oslo og Viken, med en økning på 43 prosent siden desember, og pasienter i Helse nord. Nesten 20 prosent av alle pasientavtalene er utsatt per april i Nord-Norge.

Pasientgruppene som kommer dårligst ut, er innen ortopedisk kirurgi, torakskirurgi inkludert hjertekirurgi, øre-nese-hals, hjertesykdommer og psykisk helsevern, der for eksempel 4.367 pasientavtaler med barn og unge innen psykisk helsevern er ikke blitt gjennomført.

– Dette er den negative konsekvensen av at vi fikk en global pandemi, sier helseminister Bent Høie (H) til Aftenposten.