Personer fra Europa får komme til Norge fra 15. juli

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen åpner for at folk fra Europa får komme til Norge fra 15. juli, hvis smittesituasjonen tilsier det.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra samme tidspunkt fjernes kravet om innreisekarantene for land og regioner med en tilfredsstillende smittesituasjon, skriver regjeringen i en pressemelding.

Utenriksdepartementet vil heller ikke lenger fraråde reiser til land og regioner som unntas fra krav om innreisekarantene.

– Det er land i verden som akkurat nå har en dramatisk smittesituasjon, og mange steder er det ustabilt. Med lav smitte innenlands, utgjør smitteimport fra utlandet kanskje den største risikoen for oppblussing av viruset her hjemme, sier statsminister Erna Solberg.

– Vi ser fortsatt hvordan nye smitteutbrudd, ofte lokalt og uforutsigbart, oppstår i ulike deler av Europa og verden. Samtidig kan vi ikke holde stengt for alltid. Vi må finne balansen som gir oss størst mulig trygghet og minst mulig smitterisiko, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kriteriene for å fjerne reiserestriksjonene omfatter blant annet antall smittede i forhold til folketall og hvor stor andel som tester positivt. Det dreier seg også om testregimer, systemer for smittesporing og informasjon. Det gjøres en helhetsvurdering basert på denne informasjonen, skriver regjeringen.

– Selv om Utenriksdepartementet fra 15. juli gjør unntak fra reiserådet for de landene Folkehelseinstituttet anbefaler, er det ikke en oppfordring til å reise. De som planlegger en reise, må sette seg godt inn i restriksjoner og smittevernregler for det landet man planlegger å reise til, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

Dersom det oppstår ny smittespredning, og et land eller en region ikke lenger oppfyller kriteriene, vil innreisekarantene kunne gjeninnføres.