Nær 20 prosent av klimagasskutt skyldtes vedlikeholdsstans

Artikkelen fortsetter under annonsen

Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) skryter av at regjeringens klimapolitikk virker, men en femdel av CO2-kuttet i fjor var midlertidig hos Equinor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en pressemelding i forrige uke uttalte miljøminister Rotevatn at nye korrigerte tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at utslippene i Norge gikk ned 3,4 prosent i fjor, og at utslippene på 50,3 millioner tonn i fjor er de laveste utslippene i landet siden 1993. Rotevatn tilskrev dette regjeringens klimapolitikk.

Klassekampen skriver onsdag at en stor del av nedgangen i 2019 er på grunn av en midlertidig vedlikehold på raffineriet på Mongstad, som derfor er stengt ned av Equinor.

«Stansen av krakkeranlegget utgjorde en reduksjon på ca. 330.000 tonn CO2 sammenlignet med normal produksjon fra dette anlegget», bekrefter talsperson for prosessering i Equinor Eskil Eriksen, som også bekrefter at utslippene vil gå opp når anlegget åpner.

Mengden tilsvarer 19 prosent av det samlede norske utslippskuttet i fjor. Rotevatn sier det er normalt med driftsstans på ulike anlegg fra år til år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er helt normalt. Sånn sett er ikke den enkelte utslippskilden så interessant. Det interessante er summen, og summen er en betydelig nedgang i klimagassutslipp, sier Rotevatn.

Både SVs stortingsrepresentant Lars Haltbrekken og Miljøpartiet De Grønnes leder Une Bastholm reagerer på Rotevatns gladnyhet. De er ikke enige med Rotevatn og sier kuttene i realiteten ikke er reelle og varige utslippskutt.