Nordmenn på fjellferie rådes til å velge tur etter evne

Mange turister planlegger å feriere i Trollheimen i sommer. Her Trollstigen sett fra utsiktsplassen ved besøkssenteret. Trollstigveien forbinder Valldal på Sunnmøre med Åndalsnes og Romsdalen. Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix
Mange turister planlegger å feriere i Trollheimen i sommer. Her Trollstigen sett fra utsiktsplassen ved besøkssenteret. Trollstigveien forbinder Valldal på Sunnmøre med Åndalsnes og Romsdalen. Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Mange nordmenn planlegger å feriere i fjellheimen i sommer. Redningsetatene råder folk til å velge tur etter evne.

I Åndalsnes har fjellturistene allerede begynt å boltre seg i romsdalsfjellene. Daglig leder ved Norsk Tindesenter, Ivar Brennhovd, sier til NRK at de har vært veldig spent på hvordan sesongen vil bli på grunn av koronakrisen.

– Men nå har vi allerede 200 prosent økning i forhåndsbestillingene på aktivitetene våre sammenlignet med i fjor. Jeg må klype meg i armen, sier han til NRK.

Brennhovd sier de derfor forbereder seg på at det kan bli en del redningsoppdrag i sommer.

– Vi ser dessverre allerede at det har vært mange redningsaksjoner i år. Mitt råd er at folk må koste på seg guide i alle fall på første turen. Da blir de lært opp, har en trygg, fin tur med folk som er lokalkjente, sier han.

Dan Halvorsen er redningsteknisk rådgiver i Luftambulansetjenesten HF. Han råder også folk til å gå tur etter evne, sjekke værmelding og skaffe seg kunnskap om førstehjelp.

– Kanskje dette er sommeren der du både skal oppleve noe og lære deg noe. Skal du på sjø eller elv, ta gjerne et kajakk-kurs, skal du til høyfjellet, lei gjerne en kvalifisert guide og ta et bre- eller klatrekurs, sier han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært