Færre psykiatriplasser og flere behandlingsdømte presser ut andre pasienter

Det blir stadig færre sengeplasser i psykiatrien i Norge. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Det blir stadig færre sengeplasser i psykiatrien i Norge. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

På 20 år er antallet psykiatrisengeplasser blitt halvert. Samtidig blir flere dømt til psykisk helsevern. Det presser ut andre pasienter, frykter tillitsvalgt.

– De siste årene har vi hatt en kraftig økning i antall pasienter som er dømt til behandling. Det betyr at de fortrenger pasienter med alvorlige lidelser som ikke har en kriminell bakgrunn, sier foretakstillitsvalgt i Norsk psykologforening Birgit Aanderaa ved Oslo universitetssykehus til Klassekampen mandag.

Fra 1998 til 2018 ble antallet sengeplasser i psykiatrien i Norge redusert fra 6.276 til 3.359. De siste seks årene har antallet som er dømt til psykisk helsevern i Norge økt fra 141 til 231.

Det er vedtatt norsk helsepolitikk at psykisk syke skal behandles poliklinisk – altså ikke legges inn. Men Aanderaa sier dette skaper «svingdørspasienter» som blir sjekket ut for fort og kommer inn igjen etter kort tid.

– Jeg vil minne beslutningstakerne på at allerede i 2016 var halvparten av døgnoppholdene på under en uke. Gjennomsnittslengden var tre uker, sier hun.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært