Rapport:

– Flere smitteverntiltak i fengslene innført uten lovhjemmel

<p>I Sem fengsel måtte politiet gripe inn etter at fanger protesterte mot coronatiltak. Nå viser en rapport fra Sivilombudsmannen at mange av tiltakene fengselsmyndighetene innførte under pandemien var ulovlige. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix</p>
I Sem fengsel måtte politiet gripe inn etter at fanger protesterte mot coronatiltak. Nå viser en rapport fra Sivilombudsmannen at mange av tiltakene fengselsmyndighetene innførte under pandemien var ulovlige. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Bruk av inngripende smitteverntiltak i fengslene er i strid med menneskerettslige standarder og helseråd, mener Sivilombudsmannen.

Sivilombudsmannen har undersøkt hvordan covid-19-pandemien påvirket forholdene for innsatte i norske fengsler i den første tiden etter at pandemien brøt ut.

Rapporten slår fast at mange av tiltakene har vært viktige for å beskytte innsatte mot smitte, men sier også at inngripende smitteverntiltak, som isolasjon, er innført i strid med menneskerettslige standarder og helsefaglige råd.

Noen av disse inngrepene manglet også fengselsmyndighetene lovhjemmel for å innføre.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært