Tromsø fengsel felt for brudd på diskrimineringsloven

Diskrimineringsnemnda slår fast at Tromsø fengsel diskriminerer kvinnelige innsatte. Likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm mener avgjørelsen må få følger for andre fengsler der menn og kvinner soner sammen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Diskrimineringsnemnda slår fast at Tromsø fengsel diskriminerer kvinnelige innsatte. Likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm mener avgjørelsen må få følger for andre fengsler der menn og kvinner soner sammen. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Diskrimineringsnemnda slår fast at Tromsø fengsel diskriminerer kvinnelige innsatte. Likestillingsombudet mener avgjørelsen må få følger for flere fengsler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm som i mars klaget Tromsø fengsel inn for flere forhold av forskjellsbehandling av kvinnelige og mannlige innsatte, skriver Klassekampen.

Torsdag vedtok en enstemmig diskrimineringsnemnd at fengselet diskriminerer kvinner på flere punkter: Kvinnene på høysikkerhet soner i varetektsceller med dårligere tilbud enn menn, kvinnene deltar mindre i fellesskapet enn menn, og kvinnene får dårligere aktivitetstilbud enn menn, skriver avisen.

Kvinner utgjør kun 6 prosent av den totale fangepopulasjonen i norske fengsler. Bjurstrøm mener at fellelsen av Tromsø fengsel kan brukes i andre saker og vil granske andre fengsler der kvinner og menn soner sammen.

– Det er ganske spesielt at et land som Norge, som er så opptatt av likestilling, nå har fått en fellelse der det svart på hvitt står at vi diskriminerer kvinner i fengsel, sier hun.

Kriminalomsorgsdirektoratet sier i en epost at det er «svært opptatt av kvinners soningsforhold, og selv om vi ikke har vært enige med nemnda i denne saken, er det prinsipielt viktig for oss at kvinner har samme straffegjennomføringsvilkår som menn».