Kollen-hoppbakken i regnbuefargene markerte starten på Oslo Pride

Kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V) markerte åpningen av Oslo Pride 2020 ved å kjøre zipline ned Holmenkollbakken med et regnbueflagg på ryggen. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V) markerte åpningen av Oslo Pride 2020 ved å kjøre zipline ned Holmenkollbakken med et regnbueflagg på ryggen. Foto: Tore Meek / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved midnatt fredag lyste hoppbakken i Holmenkollen opp i regnbuens farger for å markere starten på Oslo Pride, som i år er sterkt preget av koronaviruset.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Festivalen, som er Norges største feiring av skeiv kjærlighet og mangfold, arrangeres nemlig digitalt som følge av koronapandemien.

– Vi tenker at tross et utfordrende år, er det viktigere enn noen gang å vise hva pride står for og gjøre det synlig i bybildet. Vi oppfordrer alle til å markere så godt de klarer, om det er ved å henge opp flagg, dekorere bakgården eller på andre vis, sier festivalsjef Fredrik Dreyer til NTB.

Dreyer setter pris på Holmenkollen-markeringen.

– Det er vi kjempeglade for. Det er kanskje Oslos mest kjente monument og et viktig landemerke som synes i store deler av Oslo-området.

Raja: – Langt igjen

I forbindelse med markeringen, fløy kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V) over en regnbue i Holmenkollen, før han holdt appell.

– Det er en ære for meg som kultur- og likestillingsminister å få være med på åpningen av Oslo Pride i kveld. Jeg er stolt over hva man får til, også i en tid hvor vi ikke kan gå i tog som normalt, sier Raja.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har kommet langt, men det er fortsatt langt igjen. Altfor mange opplever hets og diskriminering, både her hjemme og internasjonalt. Jeg vil jobbe for et samfunn hvor alle har rett til å være den man er og elske den man vil. Pride-bevegelsen er viktig, og sammen kjemper vi for et fritt og likestilt samfunn, sier kulturministeren.

Vanskelig koronaår

Oslo Pride er som mange andre hardt arrangementer rammet av koronapandemien.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Festivalen mister i år inntektene fra kiosk- og bodsalg og må lene seg på billettinntekter og inntekter fra salg av effekter, som flagg og armbånd.

– Det er ikke til å stikke under en stol at dette er et krevende år for Pride. Det står ikke kjempedårlig til, men vi er der at vi virkelig håper regjeringen oppfyller det de har lovet og kommer med en krisepakke som omfatter Oslo Pride som gratisarrangør, sier Dreyer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Så er man ikke først i rekken for krisepakkene, men å arrangere i år uten noen inntekter fra fysiske arrangementer, det ser vi er en utfordring, fortsetter han.

Dreyer påpeker at det heller ikke er gratis å lage digitalt innhold, som vil bli en sentral del av årets Pride-markering.

Kulturdepartementet er torsdag kveld orientert om Dreyers kommentarer, men har ikke kommet med noe tilsvar.