Hjelpeorganisasjoner forventer mye av Norge i Sikkerhetsrådet

Norges FN-ambassadør Mona Juul på vei til FNs hovedkvarter for å avlegge stemme onsdag. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix
Norges FN-ambassadør Mona Juul på vei til FNs hovedkvarter for å avlegge stemme onsdag. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Når Norge nå har sikret seg plass i FNs sikkerhetsråd fra 2021 til 2022, krever hjelpeorganisasjoner at Norge tar en aktiv rolle for å påvirke stormaktene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norsk Folkehjelp mener Norge må nå vise seg verdig tilliten gitt fra FNs medlemsstater, og gjøre ord til handling.

– Med setet følger tilgang, relevans og innflytelse. Norge får kontinuerlig tilgang til de fem permanente medlemmene i sikkerhetsrådet, sier generalsekretær i Norsk Folkehjelp, Henriette Westhrin.

– Norge vil være relevant for andre stater som ikke har den samme tilgangen, og innflytelsen kan bli reell om Norge tør å satse. Dette er en unik mulighet som forplikter, fortsetter hun.

Onsdag kveld ble det klart at Norge sammen med Irland får de to plassene i Sikkerhetsrådet for landene i den såkalte vestgruppen. Norge blir nå ett av femten medlemsland i FNs sikkerhetsråd

Klima for fred

Statsminister Erna Solberg (H) takker FNs medlemsland for tilliten de har vist ved å gi Norge en plass i FNs sikkerhetsråd.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Verden trenger mer internasjonalt samarbeid for fred og sikkerhet, og vi vil bruke plassen i Sikkerhetsrådet til å styrke dette arbeidet, sier statsministeren.

For at Norge skal lykkes i sin rolle som medlem av Sikkerhetsrådet, må krig og konflikt som følge av klimaendringer flyttes lenger opp på sakslista, mener generalsekretær Dagfinn Høybråten i Kirkens Nødhjelp.

– Vi må slutte å se på klimaendringer og konflikt isolert fra hverandre. Større motstandsdyktighet mot klimaendringer kan føre til en mer fredelig og sikker verden. Det er et viktig perspektiv Norge må ta med seg inn i Sikkerhetsrådet, sier Høybråten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Røde Kors: Store forventninger til Norge

Den tanken støttet av generalsekretær Bernt G. Apeland i Røde Kors

– Klimaendringene kan forsterke og forlenge krig og konflikt. Derfor er vi glade for at dette settes på dagsorden, sier Apeland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener Norge må jobbe målrettet for å oppnå endringer og minner samtidig om at seksuell og kjønnsbasert vold rammer millioner av mennesker, og at det brukes som et våpen i krig og konflikt.

– Vi har store forventninger til at regjeringen prioriterer denne utfordringen som dessverre synes å være stadig økende. Dette bør Norge rette søkelyset mot i perioden de har formannskapet i Sikkerhetsrådet, sier Apeland.

Generalsekretær Gry Larsen i Care peker på at det mer enn noen gang trengs sterke likestillingsstemmer på innsiden av FN.

– Norge må være villig til å virkelig stå opp – i ord og smart handling – for å kunne utgjøre en forskjell, sier hun.

Amnesty: Norge må takle autoritære ledere

Amnesty mener Norges hovedutfordringen blir å takle stadig flere autoritære ledere som angriper ytringsfrihet og sårbare grupper.

– Vi forventer at Norge fokuserer på menneskerettighetene spesielt. Det har en egenverdi i en situasjon der de trues av den globale autoritære vending og aktiv motarbeidelse av flere stormakter, sier generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty International.

Digni, paraplyorganisasjon for kristne aktører som driver utvikling og bistand, utfordrer norske myndigheter til å bruke posisjonen til å kjempe for trosfrihet og menneskerettigheter for kulturelle og religiøse minoriteter.