Norsk Folkehjelp: Nå må Norge gjøre ord til handling

Norges nyvunne plass i Sikkerhetsrådet må føre til en reell innflytelse og at atomvåpen igjen kommer på dagsorden, mener generalsekretær Henriette Westhrin i Norsk Folkehjelp. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Norges nyvunne plass i Sikkerhetsrådet må føre til en reell innflytelse og at atomvåpen igjen kommer på dagsorden, mener generalsekretær Henriette Westhrin i Norsk Folkehjelp. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norges nyvunne plass i Sikkerhetsrådet må føre til en reell innflytelse og at atomvåpen igjen kommer på dagsorden, mener Norsk Folkehjelp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge får kontinuerlig tilgang til de fem permanente medlemmene i Sikkerhetsrådet, Norge vil være relevant for andre stater som ikke har den samme tilgangen, og innflytelsen kan bli reell om Norge tør å satse. Dette er en unik mulighet som forplikter, sier generalsekretær i Henriette Westhrin i Norsk Folkehjelp.

Onsdag kveld ble det klart at Norge sikret seg en plass i FNs sikkerhetsråd fra 2021 til 2022.

Norsk Folkehjelp peker på at verden nå trenger et sikkerhetsråd som klarer å ta grep og holde stater ansvarlige for deres gjerninger.

Den roterende plassen i Sikkerhetsrådet gir også en mulighet for å sette atomvåpen på dagsorden igjen, mener Norsk Folkehjelp.

– Norge må være en tydelig stemme som presser på for umiddelbar kjernefysisk nedrustning og ikke-spredning, inkludert ved å kreve reversering av avviklingen av rustningskontrollregimet og ved å støtte opp om FN-traktaten som forbyr atomvåpen, sier Westhrin.