I dag kan det bli avgjort: Får Norge en plass i Sikkerhetsrådet?

Vil Norges FN-ambassadør Mona Juul kunne ta plass rundt det runde bordet i Sikkerhetsrådet de neste to årene? Onsdag kan vi få svar. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix
Vil Norges FN-ambassadør Mona Juul kunne ta plass rundt det runde bordet i Sikkerhetsrådet de neste to årene? Onsdag kan vi få svar. Foto: Pontus Höök / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sent onsdag kveld kan det være klart om Norge får et sete i FNs sikkerhetsråd. Får vi plassen, må vi bruke den godt, mener Den norske Helsingforskomité.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom Norge blir valgt inn, kan den norske innsatsen i Sikkerhetsrådet bli avgjørende på tre konkrete områder, mener fungerende generalsekretær Gunnar Ekeløve-Slydal i Helsingforskomiteen:

Gjenreising av respekten for internasjonal lov, aktiv bruk av FNs høykommissær for menneskerettigheter og bruk av uavhengig dokumentasjon som våpen mot menneskerettighetsovergrep.

– Vi ser at statene i stadig større grad bryter folkeretten uten konsekvenser. De institusjonene som overvåker og håndhever folkeretten, må respekteres, sier Ekeløve-Slydal til NTB.

Tøff konkurranse

Fra onsdag klokken 15 norsk tid skal alle FNs medlemsstater gå til urnene i FN-bygningen i New York og stemme fram fem nye medlemmer – én fra henholdsvis Asia, Afrika og Latin-Amerika, og to fra den såkalte Vest-gruppa. Avstemningen skal etter planen være ferdig klokken 19.30, mens resultatet blir kunngjort senere på kvelden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Vest-gruppa konkurrerer Norge mot Irland og Canada, som begge er regnet som sterke kandidater. Men det er også Norge, framholdt utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) overfor NTB tidligere denne uka.

– Dette er den tøffeste konkurransen i Vest-gruppa på det noen kan huske, sa Søreide, som aldri har vært i tvil om at det har vært riktig av Norge å jobbe hardt for å vinne. De fire siste årene har Norge brukt 29 millioner kroner på kampanjen.

For å bli valgt må landene få to av tre avlagte stemmer. Onsdag kveld blir det klart om ett eller – mindre sannsynlig – to av landene har fått det nødvendige antall stemmer, eller om det må en annen valgomgang til. Den vil i tilfelle skje torsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Omstridt

Det er imidlertid omstridt om det er i Norges interesse å sitte i Sikkerhetsrådet, særlig med tanke på stormaktsrivaliseringen mellom USA, Russland og Kina, som sammen med Storbritannia og Frankrike utgjør Sikkerhetsrådets faste medlemmer med vetorett.

Artikkelen fortsetter under annonsen

NUPI-forsker Niels Nagelhus Schia mener at med et sete i Rådet vil Norge befinne seg på selve catwalken i internasjonal storpolitikk.

– For Norge er en stabil, multilateral verdensorden en grunnpilar. Da blir det litt feigt ikke å stille opp og gå for en plass når det er vår tur, sa Schia til NTB nylig.

– Prekært behov

Ekeløve-Slydal peker på at manglende respekt for internasjonal lov og institusjoner som Den internasjonale straffedomstolen (ICC) er et problem.

– Flere ganger har Sikkerhetsrådet bedt ICC om å granske en sak, for deretter å la domstolen i stikken, sier han.

I tillegg har et flertall av medlemmene i Rådet ikke sluttet seg til domstolen, blant dem USA. President Donald Trump varslet nylig straffetiltak mot ICC-ansatte som etterforsker amerikanere for krigsforbrytelser i Afghanistan.

– Det viser hvor prekært behovet for Norges innsats i Sikkerhetsrådet er. Norge må snakke opp ICC som en uavhengig institusjon og en vesentlig del av folkerettssystemet, sier Ekeløve-Slydal.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dyr affære

Andre, som Frp-nestleder Sylvi Listhaug, er av motsatt mening.

– Jeg håper virkelig ikke at Norge kommer inn i FNs sikkerhetsråd. Det kan bli en dyr affære, sa Listhaug i et intervju med TV 2 tirsdag.

– Vi har allerede svidd av millioner på dette her, og hvis vi kommer inn, kan vi havne i en skvis mellom Russland, Kina og USA i saker som vil være vanskelig for Norge, sier Listhaug.