SV ber regjeringen stoppe import av isbjørnskinn

Årlig får urbefolkningen i Canada felle en kvote på 600 isbjørn. Her henger et skinn på Kulusuk på Øst-Grønland. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Årlig får urbefolkningen i Canada felle en kvote på 600 isbjørn. Her henger et skinn på Kulusuk på Øst-Grønland. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Det er kun Kina som importerer flere isbjørnskinn enn Norge. Det vil stortingsrepresentant Arne Nævra i SV ha en slutt på.

Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) har på oppdrag fra Miljødirektoratet vurdert risikoen for isbjørnbestanden opp mot den norske skinnimporten, skriver Klassekampen.

– Vi kan ikke utelukke at internasjonal handel med isbjørn fra Canada kan true artens overlevelse, sier Eli K. Rueness, faglig leder for utredningen.

Nævra i SV mener den konklusjonen bør føre til stans i den norske importen.

– Vitenskapskomiteens konklusjon underbygger det mange oss har hevdet lenge, at import av isbjørnskinn kommer fra jakt som ikke er bærekraftig, og fra bestander i nedgang, sier han til avisa.

Importen til Norge er ikke ulovlig, men det stilles spørsmål ved hvor bærekraftig jakta i Canada er. Årlig får landets urbefolkning felle en kvote på 600 dyr.

Skinnene fra Canada selges blant annet som suvenirer på Svalbard for mellom 100.000 og 200.000 kroner, skriver Klassekampen.

Kina importerer 72 prosent av alle skinn i hele verden.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært