Sønn dømt til tvungent psykisk helsevern for å ha drept sin mor på Ellingsrud

<p>En 31 år gammel mann er i Oslo tingrett dømt til tvungent psykisk helsevern for å ha drept sin mor med kniv på Ellingsrud i Oslo i februar i fjor. Her er politiet på vei ut fra åstedet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix</p><p></p><p></p>
En 31 år gammel mann er i Oslo tingrett dømt til tvungent psykisk helsevern for å ha drept sin mor med kniv på Ellingsrud i Oslo i februar i fjor. Her er politiet på vei ut fra åstedet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

En 31 år gammel mann er i Oslo tingrett dømt til tvungent psykisk helsevern for å ha drept sin mor med kniv på Ellingsrud i Oslo i februar i fjor.

Dommen er i tråd med påstanden til aktor, statsadvokat Hulda Olsen Karlsdottir. Tiltaltes forsvarer, advokat Solveig Kristine Høgtun, meddelte at tiltalte ikke ville motsette seg denne straffereaksjonen.

31-åringen er videre dømt til å betale rundt 45.000 kroner i erstatning til morens andre sønn, men frifinnes for krav om oppreisning.

Den 62 år gamle kvinnen ble funnet drept i leiligheten. Tiltalte var i boligen da politiet kom til åstedet.

Hovedforhandlingen ble holdt 26. og 27. mai. 31-åringen møtte i retten og erkjente å ha begått drapet.

To erklæringer

Det er utarbeidet to rettspsykiatriske erklæringer i saken. Den første konkluderer med at han ikke var psykotisk i gjerningsøyeblikket.

Høgtun anmodet om en ny utredning som var ferdig i januar i år. Denne konkluderer med at han antas å ha vært psykotisk i gjerningsøyeblikket.

Det er den siste konklusjonen de sakkyndige har holdt fast ved etter å ha hørt forhandlingene i saken.

Fare for nye alvorlige lovbrudd

Det sakkyndige mener det ikke er mulig å gjøre en meningsfull risikovurdering siden det vil være helt avhengig av videre effekt av behandlingen med antipsykotika har får.

I retten understreket de uansett behovet for en langvarig behandling. Retten forsto dem slik at en tilstand tilsvarende den som førte til drapet på moren per i dag og en tid fremover uansett må påregnes.

Med tanke på det tilsynelatende ellers uforklarlige i drapet, finner retten ingen grunn til å betvile dette. Den konstaterer derfor at en nærliggende fare for nye alvorlige lovbrudd er til stede dersom tiltalte ikke undergis tvungent psykisk helsevern.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært