Utvalg vil la elevene velge eksamensfag

Tirsdag kommer eksamensutvalget med sine forslag til endringer i eksamensordningene. Ett forslag er å droppe den tilfeldige trekkordningen og la eleven bestemme fag. Her fra eksamensgjennomføring i Vallhall Arena i Oslo våren 2020. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Tirsdag kommer eksamensutvalget med sine forslag til endringer i eksamensordningene. Ett forslag er å droppe den tilfeldige trekkordningen og la eleven bestemme fag. Her fra eksamensgjennomføring i Vallhall Arena i Oslo våren 2020. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Tirsdag kommer eksamensutvalget med sine forslag til endringer i eksamensordningene. Ett forslag er å droppe dagens trekkordning og la eleven bestemme.

Slik ordningen fungerer i dag, blir elever trukket ut tilfeldig til eksamen siste året på ungdomsskolen og på videregående. Denne ordningen gjør at noen elever blir trukket ut flere ganger enn andre, og eksamensfaget er tilfeldig.

Det regjeringsoppnevnte utvalget mener det bør utredes videre som et alternativ at elevene selv skal få velge hvilke fag de kommer opp i til eksamen, skriver Aftenposten.

– Et mulig alternativ er at man definerer noen kjernefag, som norsk og matte, som alle elever må komme opp til eksamen i. Utenom kjernefagene kan elevene selv få velge eksamensfag, sier utvalgsleder Sigrid Blömeke til avisen.

Ekspertgruppen foreslår også at standpunktkarakteren skal overstyre eksamenskarakteren dersom eleven stryker på eksamen, men har bestått i standpunkt.

Norsk Lektorlags representant i utvalget tok dissens mot begge forslagene, og lektorlaget frykter endringene er et steg i retning mot å fjerne eksamen helt.

Kunnskapsdepartementet opplyser at det «tar sikte på å fastsette endringer i vurderingsforskriften og fagenes eksamensordninger før sommerferien, slik at de er klare før skolene skal ta i bruk de nye læreplanene».

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært