Voldtektssaker anmeldes for sent

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange voldtektsanmeldelser kommer for sent. Det bidrar til at mange saker henlegges, viser en granskning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsadvokat Rudolf Christoffersen har sammen med statsadvokat Magne Kvamme Sylta gjennomgått 60 voldtektssaker etterforsket av Vest politidistrikt. 80 prosent av sakene ble henlagt.

– Mange anmeldelser kommer veldig sent. Da er biologiske spor borte og hukommelsen svekket. Elektroniske spor kan også være borte, og det blir vanskelig å bevise hva som faktisk har skjedd, sier Christoffersen til Bergens Tidende.

Rundt en fire av anmeldelsene i de 60 sakene kom mer enn tre måneder etterpå. Om lag halvparten kom under tre dager etter. I noen tilfeller kom anmeldelsene flere år senere.

Gjennomgangen av de 60 voldtektsanmeldelsene viser vel fire av ti var knyttet til fest. I 28 prosent av sakene var anmelder og anmeldte i et forhold. 17 prosent av sakene var anmeldt som overfall. På landsbasis er dette tallet 8 prosent.

De to statsadvokatene mener saksbehandlingstiden må ned og foreslår at avhør spisses opp mot det som er straffbart. Juristen som leder etterforskningen bør også henlegge saker tidligere, er rådet.