UD har brukt penger på sokker, pins og nøkkelkortbånd i sikkerhetsrådsvalgkampen

<p>– UD bruker penger som fulle hedgefondforvaltere. Dette er et meningsløst sløseri med skattebetalernes penger, mener Rødt-leder Bjørnar Moxnes.</p>
– UD bruker penger som fulle hedgefondforvaltere. Dette er et meningsløst sløseri med skattebetalernes penger, mener Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Norge har brukt 30 millioner kroner på valgkampen om plass i Sikkerhetsrådet. Klassekampen har avslørt hva utgiftene har gått til.

I 2019 brukte UD blant annet 302.000 kroner på å produsere rosa sokker med logo av et gult hjerte, skriver Klassekampen.

I tillegg har det blant annet gått 130.695 kroner til paraplyer og 226.400 kroner til nøkkelkortbånd. Totalt har det gått 5,5 millioner kroner til kampanjemateriell.

I tillegg er 13,6 millioner kroner brukt på ulike former for representasjon og reising, og nesten fire millioner kroner er gått med på å fly inn FN-ambassadører til studieturer i Norge.

«Diplomati på høygir»

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) og hennes departement får pengebruken sin gransket av Klassekampen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) og hennes departement får pengebruken sin gransket av Klassekampen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Statssekretær Jens Frølich Holte (H) i Utenriksdepartementet mener pengebruken er fornuftig og kaller det «diplomati på høygir».

– Dette er fornuftig pengebruk fordi det er i Norges sterke interesse å sikre en plass i FNs sikkerhetsråd. Kampanjen er først og fremst diplomatisk aktivitet på høygir hvor kontakten overfor alle FNs medlemsland intensiveres. Det vil Norge nyte godt av også etter at kampanjeperioden er over, sier han.

– Meningsløst sløseri med skattebetalernes penger

Flere partiledere i opposisjonen er kritiske til pengebruken.

– UD bruker penger som fulle hedgefondforvaltere. Dette er et meningsløst sløseri med skattebetalernes penger, mener Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

«Det slår meg som i overkant sløsete å bruke over 700.000 kroner på pins og sokker, men jeg er mer opptatt av hva Norge vil bruke plassen i Sikkerhetsrådet til. At Norge også har vært på aktivt stemmefiske hos diktaturer, er ikke tillitvekkende», skriver SV-leder Audun Lysbakken i en epost.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært