Bakke-Jensen og Vedum rister på hodet over forslag om statuefjerning

Den tre meter høye bronsestatuen av Sir Winston Churchill ble avduket av kong Olav V foran Indekshuset i Oslo 9. mai 1976. Her sees sønnesønnen til Churchill, Sir Winston Churchill jr. som var tilstede sammen med sin kone ved avdukningen.
Den tre meter høye bronsestatuen av Sir Winston Churchill ble avduket av kong Olav V foran Indekshuset i Oslo 9. mai 1976. Her sees sønnesønnen til Churchill, Sir Winston Churchill jr. som var tilstede sammen med sin kone ved avdukningen. Foto: Paul Owesen / NTB scanpix

Flere tusen har skrevet under på et krav om å fjerne blant annet Churchill-statuen på Solli plass i Oslo. – Uaktuelt, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen.

I tillegg til Churchill-statuen er det et krav om å fjerne statuen av Ludvig Holberg utenfor Nationaltheatret. Initiativtakeren bak oppropet mener at Churchill var rasist, og at Holberg investerte i slavehandel, skriver TV 2.

Flere stortingspolitikere uttrykker overfor kanalen at de syns forslaget er dumt, blant dem Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum, Venstres Carl-Erik Grimstad og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H).

– Det er ikke aktuelt, vi kan ikke fjerne historien sånn uten videre. Jeg har bilder av alle mine forgjengere utenfor kontoret, og der henger det ett bilde jeg aldri kommer til å ta ned. Det er av Vidkun Quisling, sier sistnevnte.

Vedum er kritisk til å fjerne statuen av Winston Churchill og mener det er få personer vi nordmenn har mer å takke for enn han.

– Hans kamp og røst var avgjørende i kampen mot fascismen. Ønsket om å fjerne statuen av han i Oslo stiller jeg meg helt uforstående til, skriver Sp-lederen på Facebook.

Se video: River ned og kaster statue av slavehandler i vannet: – Ytterst skammelig

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært