Utvalg vil ha færre timer fremmedspråk på videregående

Tysklærernes forening er kritisk til forslaget om å kutte timetallet i fremmedspråk på videregående. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix
Tysklærernes forening er kritisk til forslaget om å kutte timetallet i fremmedspråk på videregående. Foto: Bjørn Sigurdsøn / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Lied-utvalget foreslår å kutte i antall timer med tysk, fransk og spansk i videregående. Språklærere er bekymret for norske elevers nivå.

Det regjeringsoppnevnte Lied-utvalget skal foreslå endringer i den videregående opplæringen, og de foreslår at timetallet med fremmedspråk reduseres, uten å gå nærmere inn på hvor stor reduksjonen skal være. I tillegg foreslår utvalget at elever som ikke har hatt fremmedspråk på ungdomsskolen kun behøver å ta to år fremmedspråk på videregående, ikke tre, som i dag.

Andrea Vaske, leder i Tyskforum som er norske tysklæreres forening, mener det er helt bakvendt å kutte ned på antall timer i et samfunn der internasjonale relasjoner er viktigere enn noen gang.

– Forslaget strider med myndighetenes uttalte mål om at norske elever skal lære seg å snakke minst ett fremmedspråk godt nok, ved siden av engelsk. For å komme opp på et visst nivå, kreves det også nok timer med øving og undervisning, sier Vaske til Aftenposten.

Ragnhild Lied sier forslagene om redusert timetall i fremmedspråkene må ses i sammenheng med blant annet behovet for økte engelskkunnskaper.

– Norske elever slutter med engelsk allerede etter første klasse på videregående. Når de begynner på høyere utdanning, er det mange som har svake formelle engelskkunnskaper, sier Lied.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært