Ordførere i Finnmark vil ha åpen grense til Finland

Vi synes det er veldig rart at ikke grensene mellom våre land åpnes på lik linje med Danmark. Det er lite smitte i Finland, sier Tana-ordfører Helga Pedersen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Vi synes det er veldig rart at ikke grensene mellom våre land åpnes på lik linje med Danmark. Det er lite smitte i Finland, sier Tana-ordfører Helga Pedersen. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Tana-ordfører Helga Pedersen og hennes kolleger i Utsjok og Karasjok mener det er på høy tid å åpne grensene mellom Norge og Finland.

– Det er frustrasjon blant oss ordførere i begge land over at sentrale myndigheter har så liten fokus på grensene i nord, sier ordfører Helga Pedersen i Tana til iFinnmark.

Onsdag var hun for første gang i Utsjok i egenskap av ordfører for å møte kollegaen Ilmari Tapiola. Også ordfører Svein Atle Somby i Karasjok deltok på møtet, via nett. Tema for møtet var at grenseåpningen mot Finland drar ut i tid.

– Vi synes det er veldig rart at ikke grensene mellom våre land åpnes på lik linje med Danmark. Det er lite smitte i Finland. Derimot skjønner vi godt at regjeringen venter med Sverige der det fortsatt er mye smitte og mange dødsfall, sier Pedersen.

Hun og de to andre ordførerne mener det er feil å behandle Sverige, Finland og Island likt.

I felles uttalelse fra de tre ordførerne heter det at de stengte grenser har gått hardt utover folk og næringsliv i grensekommunene. Ordførerne mener det ikke lenger er rimelig å holde grensene stengt når koronasituasjonen er under god kontroll, og det heller ikke er noen nye smittetilfeller verken på norsk eller finsk side av grensen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært