Hus og veier under vann i Finnmark

Dronefoto over Tverrelvdalen i Alta der Tverrelva har gått over sine bredder.
Dronefoto over Tverrelvdalen i Alta der Tverrelva har gått over sine bredder. Foto: Tom-birger Anundsen/altaposten / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere hus og veier ligger under vann på grunn av flommen i Troms og Finnmark. I Lakselv er flommen i ferd med å ta med seg en vei.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

E6 mellom Lakselv og Karasjok i Porsanger ble stengt mandag på grunn av flommen. Da sto vannet 35 centimeter over veibanen. Ved 12-tiden tirsdag er veien fremdeles stengt, og vannet står nå enda høyere enn gårsdagen, opplyser Vegtrafikksentralen Nord-Norge.

Veien holdes stengt hele tirsdag, og Vegvesenet skal ta en ny vurdering onsdag klokka 9.

Det er dessuten ferdselsforbud på Klemetstadveien cirka 2 kilometer fra Holmenbrua i Lakselv på grunn av fare for at flommen skal ta veien. Strekningen ble stengt mandag, og situasjonen har forverret seg siden.

– Flommen er i ferd med å ødelegge veien enda mer, og politiet beslutter ferdselsforbud på Klemetstadveien på samme sted inntil veien er utbedret og kommunen har fjernet sperringene, opplyser Finnmark politidistrikt like før klokka 15 tirsdag.

Det er også besluttet ferdselsforbud på Kråkeneset i Alta, der et stort jordskred tok med seg flere bygninger i forrige uke. Forbudet gjelder til onsdag klokka 15.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Alta 20200605. Deler av den gamle E6-en på Kråknes i Alta ble tatt av ras natt til fredag. Foto: Anders Bjordal / NVE / NTB scanpix Foto: Anders Bjordal / Nve / NTB scanpix
Alta 20200605. Deler av den gamle E6-en på Kråknes i Alta ble tatt av ras natt til fredag. Foto: Anders Bjordal / NVE / NTB scanpix Foto: Anders Bjordal / Nve / NTB scanpix

Bakgrunn: Økende vannføring og stor flom i Finnmark og Trøndelag

Ber altaværinger være forsiktig

Det er høy vannstand og fare for leirras i Alta. Politiet i Finnmark ber altaværinger være forsiktige.

– Det er store krefter i sving, og det er en reell risiko for å bli skadd hvis man er uforsiktig , skriver politiet på Twitter tirsdag ettermiddag.

De opplyser at de ikke ønsker å komme med for mange ferdselsforbud, og de ber derfor altaværingene om å være forsiktige og ta forholdsregler i områder med høy vannstand.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stiger mest i Masi

Vannføringen er fortsatt på rødt og oransje nivå i flere elver i Troms og Finnmark, men har stabilisert seg eller minket det siste døgnet, ifølge Norges vassdrag- og energidirektorats varslingstjeneste varsom.no.

Unntaket er Suohpatjohka i Alta og Masi i Kautokeino, hvor vannføringen er på oransje nivå, og Veahkkava i Iesjokka i Karasjok, hvor vannføringen er på rødt nivå.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I disse områdene har det vært en moderat økning i vannføringen det siste døgnet.

– Vannføringen på disse stasjoner ventes å flate ut eller kulminere i løpet av det kommende døgnet, da været er ventet å bli noe kjøligere de neste to-tre dagene, sier Tuomo Saloranta, vakthavende flomvakt i NVE.

Vannføringen stiger mest i Masi tirsdag formiddag, og Knut Ola Aamodt i NVE sier til TV 2 at det ikke kan bli mye verre enn slik situasjonen er nå.

– Det er allerede ganske drøyt, og det kommer til å vare en stund i store vassdrag i Finnmark. Det går tregt, og det er en del snø som skal smelte, sier han.

Tore Turi, som bor i Masi, forteller at flere hus i bygda står under vann.

Aktuelt: Nå blir det hett i Sør-Norge – opp mot 30 grader i helgen

Hjelp fra Sivilforsvaret

Også i Porsanger og Nordreisa skaper store vannmengder problemer. Nordreisa kommune opplyser at Reisaelva ligger an til 50-årsflom, ifølge NRK. I kommunen ligger flere boligområder og infrastruktur utsatt til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Porsanger ba ordfører Aina Borch mandag Sivilforsvaret om hjelp til å sikre en enebolig som var svært flomutsatt. Situasjonen er imidlertid ikke like kritisk tirsdag, og kommunen trenger dermed ikke øyeblikkelig hjelp.

– Vi avventer situasjonen. Vi vet vi har begrenset med ressurser, og dermed er det ekstremt viktig at vi bruker dem rett, sier Borch.

Til helgen ventes det varmere vær igjen, og vannføringen vil kunne øke igjen i vassdrag som fortsatt har mye snø igjen, varslet NVE.