Økende vannføring og stor flom i Finnmark og Trøndelag

Alta Kristne Grunnskole (AKG) stenges på grunn av flom mandag morgen.
Alta Kristne Grunnskole (AKG) stenges på grunn av flom mandag morgen. Foto: Bjørn Martin Lyng/altaposten / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vannføringen er fortsatt på rødt nivå, det høyeste, i flere elver i Finnmark, og det er svært stor flomfare i Alta, Porsanger og Karasjok.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vannføringen har snudd på Leirbotnvatn og Lombola og er svakt synkende, men er fortsatt på rødt nivå. Vannføringen på Skoganvarre og Iesjokka er også på rødt nivå og er fortsatt økende, sier vakthavende hydrolog Tuomo Saloranta i Norges Vassdrag- og energidirektorat (NVE).

NVE oppdaterte flomvarselet sitt klokka 15.45 mandag ettermiddag.

– Rødt nivå er en ekstrem situasjon som forekommer svært sjelden og kan medføre store skader, understreker Saloranta.

E6 stengt

Flommen fører til trøbbel på veiene. På E6 i Skoganvarre mellom Lakselv og Karasjok står vannet over veibanen. Veien er stengt og åpner tidligst tirsdag. Statens vegvesen skal vurdere gjenåpning av veien klokka 9.

Flere mindre veier i Porsanger kommune er også stengt. Det er svært stor flomfare i fylket, og mandag kveld besluttet politiet å stenge Klemtstadveien i Lakselv grunnet fare for at vannet skal ta med seg hele veien.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommunen innførte tidligere på dagen ferdselsforbud i området etter at det ble oppdaget en langsgående sprekk i veien ved Phanmukka, der det hadde sklidd ut masser.

Aktuelt: Lokal nedbør gir fare for skred

Stengte veier

Vegtrafikksentralen Nord-Norge varsler at veier i Finnmark kan bli stengt på kort varsel på grunn av flommen. Blant annet er E45 spesielt utsatt gjennom Kautokeino og på Eibysletta.

De ber bilister tenke seg godt om før de legger ut på veien. Også Norges vassdrag- og energidirektorat advarer mot å kjøre på flomutsatte veier:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– I områder med oransje og rødt flomvarsel er det fare for at veier blir stengt av flom. Ikke kjør bil i vann dypere enn 30 centimeter. Bilen kan få motorstopp og bli tatt av strømmen.

Stengte skole

I Alta ble en skole stengt mandag etter anbefaling fra kommunens krisestab.

Bakgrunn: Flomfaren oppjustert til rødt nivå

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ser at skolen sannsynligvis vil bli holdt stengt noen dager fremover. Det er ikke bestemt ennå akkurat hvordan det blir. Vi følger situasjonen, sier rektor Håkan Funck ved Alta Kristne Grunnskole til NRK.

Flomtoppen er beregnet til onsdag og torsdag. Skolen planlegger for nettundervisning denne uken.

Nidelva stiger

I tillegg er vannføringen på oransje nivå i mange elver i Troms og Finnmark, ifølge NVE.

Det er dessuten oransje farenivå for indre Trøndelag, deriblant i Trondheim, som følge av økende vannføring i Nidelva. Mens vannføringen går ned i de fleste elvene i varslingsområdene i Midt-Norge, er situasjonen motsatt i Trondheim.

– Vannføringen i Nidelva vil fortsette å stige i flere døgn fremover, sier Saloranta.

NVE følger situasjonen i fylkene nøye.

Oversvømmelser

Oransje nivå er det nest høyeste av varslingsnivåene og innebærer at det kan ventes omfattende oversvømmelser, erosjonsskader og flomskader på utsatte steder.

– Det frarådes nå å oppholde seg nær elver og bekker med stor vannføring. I den grad det nå er mulig, er det viktig å sikre og flytte verdier langs utsatte vassdrag, tilføyer Saloranta.