Demonstrasjon i Stavanger får gå som planlagt, trass i smittefrykt

Fredag møtte minst 10.000 opp for å demonstrere mot drapet på George Floyd i USA. Lørdag går en tilsvarende markering av stabelen i Stavanger. Myndighetene frykter mer koronasmitte i kjølvannet av demonstrasjonene. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Fredag møtte minst 10.000 opp for å demonstrere mot drapet på George Floyd i USA. Lørdag går en tilsvarende markering av stabelen i Stavanger. Myndighetene frykter mer koronasmitte i kjølvannet av demonstrasjonene. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stavanger kommune vil ikke stanse lørdagens planlagte «Black lives matter»-demonstrasjon, men oppfordrer innstendig folk om å følge smittevernreglene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er et dilemma for oss. Vi er bekymret for smitterisikoen, medgir beredskapssjef Torstein Nilsen i kommunen overfor Stavanger Aftenblad.

Lørdag klokken 14 er det planlagt en demonstrasjon i sentrum av oljebyen til støtte for «Black lives matter»-bevegelsen og George Floyd, afroamerikaneren som døde under en pågripelse av politiet i Minneapolis i forrige uke. Over 4.000 har meldt seg på på Facebook.

Unntak

Fredag stilte langt over 10.000 opp i en tilsvarende demonstrasjon utenfor Stortinget i Oslo. Trass i at mange brukte munnbind, var det så å si umulig å overholde avstandsreglene og den pålagte coronameteren.

Dagens smittevernregler tillater arrangementer med opp til 50 deltakere, men helsemyndighetene valgte imidlertid å gjøre et unntak fra reglene og tillate markeringen i Oslo. Unntaket gjør at heller ikke Stavanger har myndighet til å nekte en større folkemengde å samles til markeringen i Stavanger sentrum.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi anbefaler ikke samlinger som dette, men gir ikke forbud, sier smittevernoverlege Runar Johannessen i Stavanger kommune.

Høie: Må gjøre ting annerledes

I et innlegg på Facebook lørdag framholder helseminister Bent Høie (H) at de som deltok i demonstrasjonene i Oslo, har utsatt seg for coronasmitte.

– Derfor er det utrolig viktig at de som i etterkant får symptomer på coronaviruset, blir hjemme, og at de får testet seg. Det bidrar til å hindre videre smittespredning, skriver Høie, som også retter en takk til alle de initiativtakerne som før demonstrasjonene fredag oppfordret folk til å følge smittevernrådene og la til rette for å demonstrere på andre måter.

– I Norge står ytringsfriheten sterkt, ingenting rokker ved den. Heller ikke coronasituasjonen. Men nå står vi i en pandemi, da må vi gjøre ting annerledes enn vanlig, skriver Høie.