Espen Nakstad frykter superspredere etter demonstrasjonen i Oslo

<p>Fungerende assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Nakstad. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix</p>
Fungerende assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Nakstad. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Flere tusen mennesker samlet seg til demonstrasjonen foran Stortinget fredag. Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad er bekymret.

– Når flere tusen mennesker samles med mindre enn én meters avstand, så øker risikoen for spredning betydelig. Det er uheldig og bekymringsfullt, sier Nakstad til VG.

Ifølge NRK opphevet politiet i Oslo grensen på 1 meter for nærkontakt mellom mennesker under markeringen av George Floyds dødsfall. Folk sto tett i tett på Eidsvolls plass foran Stortinget.

– Politiet og samfunnet for øvrig setter ytringsfriheten høyt, så politiet kommer ikke til å foreta seg noe opp mot det at det er en større menneskemengde samlet her nå, sa politiets innsatsleder Svein Arild Jørundland til NRK.

Frykter superspredere

Nakstad frykter at det skal oppstå superspredere som smitter mange på et sted.

– Desto flere mennesker som er i kontakt med hverandre, jo større er faren for å bli syk, sier Nakstad.

Han ber alle som har vært på arrangementet være observante på symptomer de neste dagene. Nakstad får støtte av helseminister Bent Høie.

– De er blitt utsatt for risiko for smitte. Derfor er det utrolig viktig at de som i etterkant får symptomer på coronaviruset, blir hjemme og at de får testet seg. Det bidrar til å hindre videre smittespredning, påpeker han overfor Nettavisen.

Til Dagbladet har politiet opplyst at de antar det var mellom 12.000 og 15.000 mennesker samlet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Til Dagbladet har politiet opplyst at de antar det var mellom 12.000 og 15.000 mennesker samlet. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Vi er opptatt av at politiet bidrar til å gi veiledning og smitteråd. Hvis man likevel samler seg mot de anbefalingene vi gir, så er det viktigste at man holder avstand, sa justisminister Monica Mæland (H) på regjeringens pressekonferanse fredag.

Jensen: – Trist

Frp-leder Siv Jensen skriver på Facebook at hun støtter opp om kampen mot rasisme, men synes det er trist at så mange mennesker trosser smittevernsrådene.

– Nå har vi stått sammen lenge i den nasjonale dugnaden mot oronaviruset. Mange har mistet jobben sin og står plutselig i store økonomiske vansker, og mange bedrifter står i fare for å gå konkurs, skriver hun.

– Uansett hvor viktig saken er, er det ikke verdt å risikere at hele den nasjonale dugnaden vi har deltatt i de siste månedene, blir forgjeves.

Til Dagbladet har politiet opplyst at de antar det var mellom 12.000 og 15.000 mennesker samlet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært