Vil gi alle fiskere i Finnmark rett til å fiske kongekrabbe

Det er kamp om kvotene for å fiske kongekrabbe utenfor kysten av Øst-Finnmark. Arkivfoto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Det er kamp om kvotene for å fiske kongekrabbe utenfor kysten av Øst-Finnmark. Arkivfoto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Et flertall på Stortinget vil åpne for at alle registrerte fiskere i Finnmark kan få kvote for å fiske kongekrabbe.

Fremskrittspartiet og regjeringspartiene danner flertallet etter at de torsdag ble enige om at alle aktive fiskere i hele Finnmark skal få tilgang på kvote for å fiske kongekrabbe, skriver Klassekampen. Tidligere har det vært slik at bare registrerte fiskere øst for Nordkapp har fått kvote for å fiske i området, mens det på vestsiden av grensen har vært fritt fiske.

Dette har medført hardere konkurranse og mindre krabber av den i utgangspunktet uønskede arten vest for Nordkapp, men har gitt gode inntekter for den som har kvotetilgang på østsiden.

De siste årene har antallet registrerte fiskere i Øst-Finnmark økt, mens det har falt merkbart i Vest-Finnmark. Etter at vedtaket torsdag gjør at alle i hele fylket nå får tilgang på kvoten i Øst-Finnmark, frykter opposisjonen konflikter mellom fiskerne.

– Forvaltning må være basert på kunnskap. Norsk fiskeripolitikk må ikke styres etter innfallsmetoden. Det er beklagelig at flertallet her i dag tar snarveier, sa Cecilie Myrseth i Arbeiderpartiet da Stortinget vedtok forslaget.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært