NVE: Lite sannsynlig at det går flere store skred i Alta

NVE tror det er liten sannsynlighet for nye kvikkleireskred i Alta, men ber publikum følge med på endringer i terrenget. Foto: Hanne Larsen / Altaposten / NTB scanpix
NVE tror det er liten sannsynlighet for nye kvikkleireskred i Alta, men ber publikum følge med på endringer i terrenget. Foto: Hanne Larsen / Altaposten / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

NVE tror det er lite sannsynlig at det går flere kvikkleireskred i Alta, men ber folk følge nøye med på endringer i terrenget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et stort kvikkleireskred gikk ved Kråkneset i Alta onsdag ettermiddag. Skredet var 650 meter bredt og 40 meter høyt. Ingen personer eller dyr ble skadd, men åtte bygninger gikk med i skredet.

– NVE er kjent med at det er mye kvikkleire i Alta og har kartlagt og sikret flere områder, skriver Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) i en pressemelding.

NVE analyserer

Torsdag kartlegger NVE sjøbunnen. De vil også fotografere med drone ved neste fjære.

– Nå skal vi analysere hele hendelsen grundig, både hva som skjedde og hvorfor, sier regionsjef Knut Aune Hoseth i NVE.

De mener det er liten sannsynlighet for flere store skred, men ber publikum melde fra til kommunen hvis de oppdager endringer i terrenget.

Varslet fem dager før

Allerede fem dager før det store skredet oppdaget søstrene Marit Ekerhovd og Kjersti Nilsen et mindre ras ved morens barndomshjem på Kråkneset. De sendte bekymringsmelding til kommunen og NVE.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi sendte NVE bilder og video, men fikk beskjed om at det ikke så ut som noen umiddelbar fare, forteller Marit Ekerhovd til NRK.

Hun reagerte på at det ikke ble sendt noen for å undersøke raset.

– Den som hadde vakt, fikk oversendt bilder og pratet med vedkommende som ringte inn meldingen. Det ble sjekket opp mot kvikkleirekartene og andre geotekniske rapporter. Det ble konkludert med at det ikke var rasfarlig, sier distriktsingeniør Anders Bjordal i NVE.

NVE skal nå evaluere om bekymringsmeldingen ble fulgt opp på rett vis.