Lokal nedbør gir fare for skred

Illustrasjonsfoto
Illustrasjonsfoto Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Det er fare for jord-, sørpe- og flomskred de nærmeste dagene i deler av både Nord- og Sør-Norge.

– Det er fortsatt jordskredfare i dag på gult nivå for store deler av Nord-Norge og Sør-Norge. Vedvarende snøsmelting har ført til flere jordskredhendelser de siste dagene, spesielt i Finnmark og Troms, forteller Mads-Peter Dahl, jordskredvakt i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Det er utstedt et nytt varsel om jord-, sørpe- og flomskredfare på gult nivå for deler av Agder og Telemark fra fredag morgen.

Dahl anbefaler å holde seg unna bratte skråninger, samt bekker og elveløp med stor vannføring.

Situasjonen i Sør-Norge preges nå av lokalt kraftige byger. Ifølge Meteorologisk institutt ventes det også stedvis mye regn i flere dager fra fredag i deler av Sør-Norge, heter det i det oppdaterte flomvarselet på Varsom.no.

Kombinasjonen av mye regn, vedvarende snøsmelting og svært høy vannmetningsgrad i bakken vil gi ytterligere økende vannføring.

Aktuelt: Nord-Norge blir helgens værvinner

Gult og oransje nivå

Torsdag morgen var det fortsatt vannføring på gult nivå i flere elver i Nord-Norge og Trøndelag, enkelte steder også på oransje nivå.

– I dag tidig kan vi nevne at vannføringen i Nord-Norge er på retur flere steder (Stor-Svenningvatnet i Vefsna, Jægervatn i Lyngen, Skogsfjordvatn på Ringvassøy, Ytre Fisklausvatn), som følge av kaldere temperatur, sier Elise Trondsen, vakthavende hydrolog ved flomvarslingen i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

I Finnmark har vannføringen steget ytterligere.

– Det er nå vannføring på gult nivå i store deler av Altavassdraget ved Suohpatjohka (Kautokeino), ved Kista i Altaelva, og vannføringen vil også snart nå gult nivå ved Masi i Kautokeinoelva i Altavassdraget, tilføyer hydrologen.

Økningen i vannføringen i Tanaelva ved Polmak har nå stabilisert seg rett før oransje nivå. Det er fortsatt gult nivå flere steder blant annet Iesjokka på vidda og Karpelva i Pasvik. I Neiden i Øst-Finnmark har vannføringen kulminert på oransje nivå.

Lenger sør

I Nordland er det fortsatt gult nivå ved Stor-Svenningvatnet i Vefsna.

Det er fortsatt vannføring på oransje nivå i enkelte elver i indre strøk av Trøndelag, blant annet i Sulåa ved Feren i Stjørdalsvassdraget og ved Aune i Tydalen. Vannføringen i Sanddøla ved Skjellbreitvatn og Lenglingen i Lierne er svak stigende og ligger på gult nivå.

Når det gjelder resten av Sør-Norge, er det økende vannføring i de fleste elver som kommer fra områder med snø. Det er nå stor vannføring i øvre deler av Glomma, men fortsatt under gult nivå. Vannføringen er også økene i Gudbrandsdalslågen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært