Lege mener korona-glasset på Stortinget ikke hindrer smitte

Kari Elisabeth Kaski (SV), Frp-leder Siv Jensen og Heidi Nordby Lunde (H) hilser på hverandre igjennom pleksiglass, i Stortinget under debatten om den nye bioteknologiloven. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Kari Elisabeth Kaski (SV), Frp-leder Siv Jensen og Heidi Nordby Lunde (H) hilser på hverandre igjennom pleksiglass, i Stortinget under debatten om den nye bioteknologiloven. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Veggene av pleksiglass til 225.000 kroner, montert i anledning Stortingets avstemning over den nye bioteknologiloven, hindrer ikke smitte, hevder lege.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Medisinprofessor Bjørg Marit Andersen sier til Dagbladet at de mye omtalte veggene av pleksiglass som i all hast ble satt opp mellom setene i Stortinget, ikke er egnet til å stanse smitte.

- Skjermene beskytter nok noe mot sidene, men ikke i front. Hvis det sitter en person smittet med koronavirus i salen, vil mesteparten av smitten skje framover fra der vedkommende sitter, sier Andersen.

Under koronakrisen har Stortingets samlinger vært holdt på 87 representanter, som er lovens minimum. Under avstemmingen av den nye bioteknologiloven i forrige uke stilte imidlertid KrF med fullt lag, noe som førte til at andre partiene også måtte stille med samtlige representanter. For ikke å bryte smittevernloven ble dermed de kostbare skilleveggene installert.

– Glassene vil redusere faren for dråpesmitte for dem som deler sete, men de vil ikke redusere smitte for andre i nærheten, sier seniorrådgiver Mette Fagernes i Folkehelseinstituttet og underbygger dermed utsagnet fra Andersen.