Ny smittetopp kan koste Oslo 1,6 milliarder kroner

<p>Testing og smittesporing ved et eventuelt nytt coronautbrudd i Oslo kan komme til å koste hele 1,6 milliarder kroner, viser en ny beregning. Illustrasjonsfoto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix</p>
Testing og smittesporing ved et eventuelt nytt coronautbrudd i Oslo kan komme til å koste hele 1,6 milliarder kroner, viser en ny beregning. Illustrasjonsfoto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

En beregning over kostnadene til å teste og spore smitte dersom en nytt utbrudd av coronavirus skulle oppstå i Oslo, viser en regning på hele 1,6 milliarder.

Det er dokumenter utarbeidet av Oslo kommune som Aftenposten har fått innsyn i som viser hvor stor regningen kan bli dersom virusspredningen på nytt skulle blusse opp.

En hovedstrategi som går ut på å teste 5 prosent av befolkningen i uken, og videre sporing av dem som tester positivt, viser at regningen kan bli opp mot 1,6 milliarder kroner. Det er medisinsk fagsjef i Oslo, Johan Torper, som skriver dette i en vurdering av de økonomiske konsekvensene ved en beredskapsplan for smitteverntiltak som kan settes inn ved en oppblomstring av smittespredning.

Det er særlig smittesporing som er dyrt. Helsedirektør Bjørn Guldvog sier han forstår at det blir dyrt med test- og sporing av ny smitte, men sier det likevel vil være bedre enn å stenge ned hele samfunnet på nytt.

– Om testing vil koste noen milliarder kroner, så er nok det å foretrekke fremfor mange ti- eller hundretalls milliarder i samfunnsøkonomiske kostnader ved nedstenging, sier Guldvog.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært