Narvik – Norges Pearl Harbor blir oversett

<p>Ødeleggelser i Narvik etter tyskernes bombing i april-mai 1940. Foto: NTB scanpix</p>
Ødeleggelser i Narvik etter tyskernes bombing i april-mai 1940. Foto: NTB scanpix

Kampene om Narvik fortjener en mer sentral plass i krigshistorien, mener tidligere ordfører Olav Sigurd Alstad. Torsdag er det 80 år siden byen ble gjenerobret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Når man kjenner omfanget av kamphandlingene, lidelsene og den strategiske betydningen slaget om Narvik fikk, er det ifølge den tidligere Ap-ordføreren fatalt at Narvik har et større navn blant krigsinteresserte i Europa enn i Norge.

Nesten 9.000 liv gikk tapt. Av disse 2.450 soldater og nesten 6.000 sjømenn på de 64 skipene som ble senket. I en kronikk i Nordnorsk debatt tar Alstad til orde for at historien om Norge i krig må omskrives.

Kamper i to måneder

– Slaget i Narvik er sammenlignet med det amerikanerne opplevde ved Pearl Harbor. Det at tyskerne mistet ti av sine mest moderne jagere, var et tilbakeslag for Hitler som var helt ufattelig, sier Alstad til NTB.

De voldsomme krigshandlingene rundt Narvik startet 9. april 1940 og varte fram til 8. juni. To store sjøslag ble utkjempet, og en seig og utmattende krig pågikk i fjellene. 28. mai er det 80 år siden franske og norske styrker gjenerobret Narvik. Det hadde stor symbolbetydning at Hitlers invasjonsmaskin for første gang led nederlag.