Høie kan ikke si når bioteknologi-vedtak blir lov

– Det er for tidlig å si noe om når dette blir gjeldende norsk lov og når tilbudene kan være på plass, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.
– Det er for tidlig å si noe om når dette blir gjeldende norsk lov og når tilbudene kan være på plass, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Opposisjonen har datofestet når endringer i bioteknologiloven skal tre i kraft. Men helseminister Bent Høie (H) kan ikke si når vedtakene blir gjeldende lov.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mot regjeringens vilje vedtok opposisjonspartiene Ap, SV og Frp – og et par utbrytere fra Høyre og Venstre – tirsdag en rekke endringer i bioteknologiloven.

Men hvilket tempo regjeringen vil følge opp vedtakene i, kan bli et stridstema, skriver Aftenposten.

– Vi skal selvsagt følge opp det Stortinget har vedtatt, og nå skal vi sette oss inn i vedtakene før vi tar stilling til den videre prosessen, skriver Høie i en epost til Aftenposten.

Samtidig som flertallet endret bioteknologiloven, ble det vedtatt en fremdriftsplan. Høie gir ingen garantier om å følge denne.

– Det er for tidlig å si noe om når dette blir gjeldende norsk lov, og når tilbudene kan være på plass, sier Høie.

Ifølge den vedtatte fremdriftsplanen skal det bli tillatt med assistert befruktning for enslige og NIPT-test for alle allerede fra 1. juli i år.

Høie påpeker at departementet blant annet må bruke mer tid på forslag som ikke er utredet før de ble vedtatt. I tillegg må regjeringen vurdere de økonomiske konsekvensene av flere av vedtakene.