Ny farge på plast kan gi 20 tonn mer plast til gjenvinning

Før sommeren bytter matprodusenter i Norge fargen på engangsplast fra såkalt «carbon black» til blant annet burgunder og blått. Det fører til mer gjenvinning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Svart plast er et problem. Vi har jobbet i mange år med å få produsenter til å velge en annen farge enn «carbon black», sier kommunikasjonsrådgiver Arve Martinsen i Grønt Punkt Norge til Dagsavisen.

Grønt Punkt Norge drifter returordninger for plastemballasje og jobber for at mer av nær 85.000 tonn husholdningsplast som brukes til å pakke inn matvarer, blir brukt på nytt i stedet for å bli brent som energi.

Noen av de automatiske sorteringsanleggene har problemer med å identifisere plast som er knallsvart fordi fargen ikke har refleksjon. Da blir brukt plast, som kunne blitt smeltet om til plastpellets, i stedet brent.

Nå bytter produsenter som Mills og Delikat gradvis ut svarte plastlokk og -bøtter ut med andre farger.

Bare for Mills potetsalat sin del er det snakk om opp til 20 tonn plast.

Personvernpolicy