Økt spredning av katteaids i Norge

Når katter er smittet med FIV - katteaids - kan det gå lang tid fra smitte til sykdomsutbrudd og være vanskelig å oppdage at katten er syk. Dette fordi katter instinktivt ikke vil vise svakhet for andre, fordi det eksponerer dem som byttedyr for potensielle angripere. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / NTB scanpix
Når katter er smittet med FIV - katteaids - kan det gå lang tid fra smitte til sykdomsutbrudd og være vanskelig å oppdage at katten er syk. Dette fordi katter instinktivt ikke vil vise svakhet for andre, fordi det eksponerer dem som byttedyr for potensielle angripere. Illustrasjonsfoto: Sara Johannessen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dyrebeskyttelsen melder om flere tilfeller av den dødelige sykdommen felint immunsviktvirus (FIV), bedre kjent som katteaids, det siste året.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

FIV angriper immunforsvaret og kan føre til at katten dør av betennelser og infeksjoner.

Ifølge Lindesnes Avis har dyrebeskyttelsen i Mandal det siste året avlivet ti katter, fire av dem hittil i år, med sykdommen FIV.

– De kattene vi får inn blir avlivet. Det er ikke noe verdig liv med så mye sykdommer, sier styremedlem Aina Bø i Dyrebeskyttelsen Norge Mandal.

Ifølge NRK er det også meldt om spredning i Haugesund, Telemark og Tromsø.

– Det er en veldig trist sykdom. Den kan ikke behandles, sier styreleder Anne Lise Skoie Risøe i Dyrebeskyttelsen til NRK.

FIV smitter gjennom spytt og blod, og overføres derfor oftest mellom eierløse og ukastrerte katter fordi de i størst grad kan får bitt- og kloreskader når de slåss med hverandre. Katteaids er derfor også mer utbredt i mange land med større løskattbestand.

Viruset kan ikke overføres til mennesker.