Norges eldste person er død

<p>Petra Høgetveit ble født 3. april 1910 og vokste opp med fire søsken og foreldrene på Stange. 110-årsdagen ble feiret med kake og flagg.</p>
Petra Høgetveit ble født 3. april 1910 og vokste opp med fire søsken og foreldrene på Stange. 110-årsdagen ble feiret med kake og flagg. Foto: Foto: Ringsaker kommune

110 år gamle Petra Høgetveit fra Brumunddal var Norges eldste person. Hun døde lørdag.

Det bekrefter hennes sønn Sveinung Høgetveit (86) overfor VG.

Petra ble født 3. april 1910 og vokste opp med fire søsken og foreldrene på Stange. 110-årsdagen ble feiret med kake og flagg.

– På 110-årsdagen hennes måtte vi improvisere på grunn av coronasituasjonen. Hun måtte sitte inne på sykehjemmet, men vi møtte opp med 20–25 familiemedlemmer og sang med flagg og bannere. Hun smilte fra andre siden av vinduet. Inne på hjemmet var det bløtkake, sier sønnen.

– Spanskesyken har hun nevnt i alle år

Petra Høgetveit var bare åtte år da spanskesyken tok tusenvis av liv i Norge.

– Spanskesyken har hun nevnt i alle år. De var en familie på syv personer, hvor fem av dem ble sengeliggende. Bestemoren og moren min måtte gjøre alt husarbeidet både inne og ute. Hun husker det som en spesiell opplevelse, forteller sønnen Sveinung (86) til ABC Nyheter.

Spanskesyken brøt ut i 1918, i sluttfasen av første verdenskrig. Den smittet rundt 500 millioner mennesker på verdensbasis og regnes derfor som en av historiens mest dødelige pandemier. Heldigvis overlevde alle i familien til Petra.

– Alle i familien til moren min overlevde

– Det var verre enn coronaviruset, for under spanskesyken var det vel rundt 15.000 som døde i Norge. Men alle i familien til moren min overlevde, forteller sønnen.

Petra bodde på Brumunddal sykehjem i to år, men hun skal ikke ha merket så stor forskjell på livet på sykehjemmet før og etter coronaviruset kom.

Petra Høgetveit overtok tittelen som Norges eldste i februar. Lørdag 23. mai døde hun, 110 år gammel.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært