– To av tre ble permittert fra bransjer som ikke var pålagt å stenge

Oslo 20160107. Seniorforsker ved Frischsenteret, Simen Markussen under NHOs årskonferanse i Oslo Spektrum torsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Oslo 20160107. Seniorforsker ved Frischsenteret, Simen Markussen under NHOs årskonferanse i Oslo Spektrum torsdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

To av tre permitterte under coronakrisen jobber i bransjer som ikke ble pålagt å stenge på grunn av smitteverntiltak, melder E24.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sammen med kolleger ved Frischsenteret har seniorforsker Simen Markussen sett på hvem som har blitt rammet av permitteringer de første ukene under coronavirusutbruddet.

Markussen mener endringene i permitteringsregelverket i kombinasjon med kontantstøtteordningen har gjort det lite lønnsomt å holde folk i jobb dersom omsetningen gikk ned i perioden under korona.

Han etterlyser en modell som kunne gjøre det mer lønnsomt å holde folk i arbeid.

– Man kunne tenkt seg at kontantstøtten ble knyttet til at man beholdt de ansatte. Jeg skjønner at det var akutt behov for å gjøre noe for de virksomhetene som måtte stenge, men ikke et like akutt behov for dem som ikke ble direkte berørt, sier Markussen til E24.

Da regjeringen i midten av mars foreslo å endre permitteringsregelverket, la den på usikkert grunnlag tall fra finanskrisen til grunn. I løpet av de neste dagene kom en voldsom økning i antall permitterte.