Dobbelt så mange saker om æresvold og sosial kontroll i Norge i fjor

Denne rapporten gir oss veldig gode grunner til å fortsette arbeidet mot negativ sosial kontroll og æresrelatert vold, sier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Denne rapporten gir oss veldig gode grunner til å fortsette arbeidet mot negativ sosial kontroll og æresrelatert vold, sier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V). Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra 2018 til 2019 var det nær en dobling i registrerte saker om tvang og negativ sosial kontroll hos minoritetsrådgivere på norske skoler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I løpet av 2019 har minoritetsrådgiverne jobbet med 535 nye enkeltsaker som omhandler tvangsekteskap, kjønnslemlestelse, æresrelatert vold og negativ sosial kontroll. Dette er en økning på 233 saker siden 2018, kommer det fram i en rapport fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI), melder Dagbladet.

Nær 60 prosent av sakene fra minoritetsrådgiverne i fjor omhandlet negativ sosial kontroll. 20 prosent av sakene omhandlet trusler og vold. Resten av sakene handlet om frykt for tvangsekteskap, elever som var blitt etterlatt i utlandet eller fryktet å bli det.

Det er fremdeles flest jenter som får bistand, og sakene involverer i størst grad personer med opprinnelse fra Syria (19 prosent) og Somalia (15 prosent), går det fram av rapporten.

Nå forbereder regjeringen en ny handlingsplan.

– Jeg mener denne rapporten gir oss veldig gode grunner til at vi trenger å fortsette arbeidet mot negativ sosial kontroll og æresrelatert vold, sier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V).

Den nye handlingsplan mot negativ sosial kontroll og æresrelatert vold skal lanseres 8. mars neste år.