FHI: – For tidlig å sammenligne norske og svenske dødstall

Fagdirektør i Folkehelseinstituttet, Frode Forland tror at Norge fremover kan få mindre lokale utbrudd ulike steder i landet som skal slås tilbake med omfattende testing, smittesporing og isolasjon. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Fagdirektør i Folkehelseinstituttet, Frode Forland tror at Norge fremover kan få mindre lokale utbrudd ulike steder i landet som skal slås tilbake med omfattende testing, smittesporing og isolasjon. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fagdirektør Frode Forland ved Folkehelseinstituttet sier i et intervju i Svenska Dagbladet at kontrollert spredning av covid-19 er alt for farlig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De fleste forskere er enige om at det ikke er mulig å evaluere coronastrategien så lenge pandemien pågår, skriver Svenska Dagbladet.

Men det er klart at Norge har lyktes betydelig bedre enn Sverige med å stanse spredningen og beskytte risikogrupper. Til nå er 232 personer med covid-19 døde i Norge, sammenlignet med vel 3.500 i Sverige.

Les også: Ekspert om sjokktall fra Spania: – Ikke gode nyheter for Sverige

Mindre lokale utbrudd

Frode Forland tror at Norge fremover kan få mindre, lokale utbrudd ulike steder i landet som skal slås tilbake med omfattende testing, smittesporing og isolasjon.

– Den strategien ser ut til å fungere i Sør-Korea og Singapore, sier Forland til Svenska Dagbladet.

Han sier at det å håpe på en kontrollert spredning, og at smitten vil avta når tilstrekkelig mange er blitt syke, ville vært en alt for farlig strategi.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Gekås-sjef om coronakrisen: – Vi taper 100 millioner denne måneden

Vil vente ett år

Tidligere statsepidemiolog i Sverige, Johan Giesecke, sier han vil vente ett år før det er noe poeng å diskutere dødstallene i ulike land. Han tror tallene vil jevne seg ut, selv om dødstallene i Sverige fram til nå er sju ganger høyere enn i Norge.

Frode Forland er enig i at man foreløpig ikke kan sammenligne dødstallene, men han sier den beste strategien i dagens situasjon er å slå ned spredningen mens man venter på vaksine eller behandling mot sykdommen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tror at vi får leve med å holde sosial avstand, at vi ikke kan klemme hverandre og begrense reiser i en god stund fremover.

Les også: Professor: – 12.000 kommer til å dø av corona i Sverige

– Ikke så ulikt

På spørsmål om hva Norge kunne gjort bedre svarer Forland:

– Vi fikk inn smitten på sykehjemmene, og 60 prosent av dødsfallene har skjedd der. Det å ikke gå på skolen har også vært krevende for utsatte barn og ungdommer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I et intervju med svenske Dagens Nyheter blir direktør Camilla Stoltenberg ved Folkehelseinstituttet også spurt om forskjellene mellom Norge og Sverige:

– Jeg synes ikke at det handler om to helt ulike måter, selv om måten å kommunisere på og bruke lovgivningen på skiller seg nokså mye fra hverandre. Innholdet i det man har gjort, er ikke så ulikt, bortsett fra det med skoler og barnehager. Særlig ikke nå når Norge gjenåpner samfunnet igjen. Da ligner tiltakene i Norge de man har hatt i Sverige hele tiden, sier Stoltenberg.