Regjeringen med gladmelding til besteforeldre og andre eldre

<p></p><p>Helsedirektør Bjørn Guldvog og statsminister Erna Solberg kan glede friske pensjonister med at det bare er å legge ut på Norgesferie eller treffe barnebarn i sommer. Men Guldvog advarer om at det kan bli strammet inn dersom smitten øker. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix</p>
Helsedirektør Bjørn Guldvog og statsminister Erna Solberg kan glede friske pensjonister med at det bare er å legge ut på Norgesferie eller treffe barnebarn i sommer. Men Guldvog advarer om at det kan bli strammet inn dersom smitten øker. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Friske besteforeldre får grønt lys til å feriere med barnebarn i sommer. Myndighetene har nå laget ulike smitteråd for ulike kategorier av «eldre».

– Det som kanskje er den viktigste gladnyheten for mange, er at det er mulig for besteforeldre å feriere med familien sin, sa statsministeren på regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen fredag.

Rådet gjelder fra i dag, fredag 15. mai.

Dette er anbefalingen selv om mange besteforeldre tilhører en gruppe med lett forhøyet risiko ved coronasmitte, sa hun videre.

Solberg understreket imidlertid at man må foreta individuelle vurderinger, dersom man har en klart forhøyet risiko ved coronasmitte.

Råd for eldre

Folkehelseinstituttet la fredag ut oppdaterte råd om hvordan folk i ulike risikogrupper skal forholde seg. De er basert på kunnskapen man har om hvem som er i fare for å bli alvorlig syk, både fra Norge og utlandet, opplyser helsedirektør Bjørn Guldvog.

– Vi har vanligvis snakket om personer som har høyere risiko for å få alvorlig konsekvenser av covid-19. Nå er denne gruppen delt i to, de med høy og moderat risiko og så er det de med lav risiko, sier han til NTB.

Kort fortalt er det nå slik at alle som er under 80 år og ikke har noen andre sykdommer, har lav risiko («lett økt risiko»).

Fakta om coronautbruddet i Norge

Oppdaterte tall 15. mai klokken 15.

* Det var per fredag meldt om 232 dødsfall til Folkehelseinstituttet (FHI), som oppdaterer sine tall én gang i døgnet. Det er samme antall som torsdag.

* Gjennomsnittsalderen på disse er 82 år. 54 prosent av de døde er menn. FHI presiserer at det ikke alltid er mulig å vite om pasienten har dødd av eller med covid-19.

* 8.208 personer har fått påvist smitte av coronaviruset, viser Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) fredag. Siste døgn er det påvist 33 nye smittetilfeller.

* Gjennomsnittsalderen til dem som var registrert smittet, er 46 år. 50 prosent av de smittede er kvinner.

* Smittetallet, som beskriver hvor mange mennesker en smittet person i snitt smitter videre, var 15. mai oppgitt å være 0,72 (for perioden 20. april til 14. mai).

* I alt 58 coronapasienter var innlagt på sykehus fredag, ifølge tall fra Helsedirektoratet. Dette er tre færre enn torsdag.

* Pasientene fordeler seg slik på de fire helseregionene: Helse sør-øst (41), Helse vest (7), Helse Midt-Norge (6) og Helse nord (4).

* 12 pasienter fikk respiratorbehandling fredag, det er én færre enn torsdag.

* Gjennomsnittsalderen på alle de 218 som har vært innlagt på intensivenhet, er 62 år, og 74 prosent er menn. Det er registrert 37 dødsfall ved intensivenhetene.

* 216.350 personer var fram til midnatt torsdag testet for coronavirus.

* Per fredag morgen er 341 sykehusansatte i karantene på grunn av coronaviruset, ifølge VG.

(Kilder: Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet)

– Så lenge det er lite smitte i samfunnet og alle er friske, anser vi det som trygt at alle under 80 år kan være sammen, sier Guldvog.

– Jeg kan ikke gi noen garanti for hvordan dette er i juli, advarer han, og påpeker at det også kan komme lokale utbrudd som vil føre til at eldre må være mer forsiktige.

Moderat risiko – egen vurdering

For de med høy eller moderat risiko må det gjøres individuelle vurderinger om det er lurt å samle storfamilien eller reise på ferier. Det gjelder de som er:

* Over 80 år

* Over 65 år med minst én annen sykdom, for eksempel hjertesykdom eller diabetes

* Over 50 år og minst to sykdommer

Det betyr ikke at alle i disse kategoriene må isolere seg hele sommeren, men det kan være lurt at folk i denne kategorien begrenser antallet de har nær kontakt med.

Guldvog påpeker at hvis en familie med barn har vært et sted for seg selv i 14 dager, uten å møte andre, er risikoen for at de har med seg smitte svært lav. Dermed kan de besøke besteforeldrene, selv om de har litt høyere risiko. Om besteforeldrene er over 80 år, bør man skjerme dem mer og unngå klemmer, og følge rådene om å vaske hendene og holde avstand.

Pensjonistturer ok

Helsemyndighetene gir også klarsignal til gruppereiser for pensjonister med buss.

– Hvis du er frisk og under 80 år, kan du delta på dette. Men hvis smittesituasjonen forverrer seg, vil jeg fraråde det, sier Guldvog.

Han understreker at reiseselskapene må forholde seg til rådene for transport: At det er en meters avstand mellom de reisende, at det er mulig å vaske eller sprite hendene og at det er et begrenset antall reisende på bussen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært