Folkehelseinstituttet: R-tallet stiger

<p>Illustrasjonsfoto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix</p>
Illustrasjonsfoto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

Smittetallet R har steget fra 0,46 til 0,72, viser nye beregninger fra FHI. Tallet viser hvor mange personer én person med coronasmitte smitter videre.

Fredag publiserte Folkehelseinstituttet det såkalte R-tallet for første gang siden 9. mai. Da lå det på 0,46.

I FHIs nye rapport kommer det fram at reproduksjonstallet (R-tallet) etter 20.

april har økt til 0,72. Det var denne dagen barnehagene åpnet etter at coronakrisen var et faktum. Uken etter ble skolene åpnet for elever fra 1. til 4. trinn.

Ved å beregne smittetallet kan FHI og helsemyndighetene regne seg fram til hvor mange som kommer til å trenge sykehusbehandling også framover i tid.

Solberg: Fra i dag kan besteforeldre og barnebarn være sammen

Statsminister Erna Solberg kom med en gladnyhet fredag: Besteforeldre kan nå møte barnebarna sine og reise på tur med dem.

– Det som kanskje er den viktigste gladnyheten for mange, er at det er mulig for besteforeldre å feriere med familien sin, sa statsministeren på regjeringens pressekonferanse om koronasituasjonen fredag.

Rådet gjelder fra i dag, fredag 15. mai.

Dette er anbefalingen selv om mange besteforeldre tilhører en gruppe med lett forhøyet risiko ved koronasmitte, sa hun videre.

Fakta om coronautbruddet i Norge

Oppdaterte tall 15. mai klokken 15.

* Det var per fredag meldt om 232 dødsfall til Folkehelseinstituttet (FHI), som oppdaterer sine tall én gang i døgnet. Det er samme antall som torsdag.

* Gjennomsnittsalderen på disse er 82 år. 54 prosent av de døde er menn. FHI presiserer at det ikke alltid er mulig å vite om pasienten har dødd av eller med covid-19.

* 8.208 personer har fått påvist smitte av coronaviruset, viser Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) fredag. Siste døgn er det påvist 33 nye smittetilfeller.

* Gjennomsnittsalderen til dem som var registrert smittet, er 46 år. 50 prosent av de smittede er kvinner.

* Smittetallet, som beskriver hvor mange mennesker en smittet person i snitt smitter videre, var 15. mai oppgitt å være 0,72 (for perioden 20. april til 14. mai).

* I alt 58 coronapasienter var innlagt på sykehus fredag, ifølge tall fra Helsedirektoratet. Dette er tre færre enn torsdag.

* Pasientene fordeler seg slik på de fire helseregionene: Helse sør-øst (41), Helse vest (7), Helse Midt-Norge (6) og Helse nord (4).

* 12 pasienter fikk respiratorbehandling fredag, det er én færre enn torsdag.

* Gjennomsnittsalderen på alle de 218 som har vært innlagt på intensivenhet, er 62 år, og 74 prosent er menn. Det er registrert 37 dødsfall ved intensivenhetene.

* 216.350 personer var fram til midnatt torsdag testet for coronavirus.

* Per fredag morgen er 341 sykehusansatte i karantene på grunn av coronaviruset, ifølge VG.

(Kilder: Helsedirektoratet, Folkehelseinstituttet)

Solberg understreket imidlertid at man må foreta individuelle vurderinger, dersom man har en klart forhøyet risiko ved coronasmitte.

Søreide: Vurderer å åpne for fritidsreisende i Norden

Før 15. juni vil regjeringen vurdere om det kan åpnes for fritidsreisende fra Norden, og innen 20. juli vil det vurderes for å åpne for andre europeiske land.

– I utgangspunktet må reisende regne med at innreiseforbudet til Norge vil gjelde fram til 20. august, men regjeringen vil vurdere om det kan gjøres flere unntak, sa utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) på regjeringens pressekonferanse fredag ettermiddag.

– Jeg håper mange benytter anledningen til å bli turister i eget land, ikke minst fordi det er viktig for at denne næringen skal overleve, sier næringsminister Iselin Nybø (H). Her fra Strynefjellet. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
– Jeg håper mange benytter anledningen til å bli turister i eget land, ikke minst fordi det er viktig for at denne næringen skal overleve, sier næringsminister Iselin Nybø (H). Her fra Strynefjellet. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Alle som kommer til Norge i dag, blir pålagt innreisekarantene. Også denne gjelder fram til 20. august, men regjeringen vil på samme datoer som for reiserådene vurdere om det kan lettes på denne

Fra 1. juni åpner regjeringen for at turister fra fastlandet kan reise til Svalbard.

– Ikke det samme som Syden

Reiselivsnæringen er hardt rammet av coronakrisen. Det forlengede reiserådet fra Utenriksdepartementet til 20. august gjør at utenlandske turister nå kan avbooke sine overnattingsdøgn i norske hoteller, hytter og rorbuer, og dermed skape plass til nordmenn i sommer.

– Nå åpner vi opp for at vi nordmenn kan reise omkring i vårt flotte og langstrakte land i sommer. Jeg håper mange benytter anledningen til å bli turister i eget land, ikke minst fordi det er viktig for at denne næringen skal overleve, sa næringsminister Iselin Nybø (H).

– Det blir kanskje ikke helt det samme som en all-inclusive-ferie i Syden, men Norge kan bli enda bedre enn en sånn ferie du hadde planlagt i utgangspunktet, sa hun videre.

Folkehelseinstituttet har utarbeidet smittevernveiledere både for reisende og for reiselivsbransjen. Begge veilederne ble oppdatert fredag.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært